Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Suuret maat jyräävät kansainvälisesti

  • Karjalainen
Isot sanelevat ja pienet yrittävät pärjätä miten taitavat. Tämä näkemys kansainvälisen politiikan suunnasta nousi esille presidentti Niinistön isännöimien Kultaranta-keskustelujen avauksessa sunnuntaina.

Keskustelijoita yhdisti huoli siitä, että yhteinen kansainvälinen sääntöjärjestelmä on murenemassa. Tämä heikentää erityisesti pienten valtioiden asemaa ja toimintamahdollisuuksia.

Sääntöjärjestelmällä keskustelijat viittaavat erityisesti YK:hon mutta myös EU:hun. Yhdet kasvot huolen taustalla kuuluvat aivan ilmeisesti Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille, jonka aikakaudella Yhdysvaltojen ja Euroopan suhde on etääntynyt, ja joka katsoo voivansa viisveisata maansa useista perinteisistä kansainvälisistä sitoumuksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pitkän kansainvälisen rauhanrakentamisuran tehnyt presidentti Martti Ahtisaari nostikin aiheellisesti esiin tavan, jolla kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden arvoista puhutaan. Ahtisaari korosti, että nämä arvot eivät ole ainoastaan länsimaailman arvoja vaan maailmanlaajuisesti arvostettuja pyrkimyksiä (Helsingin Sanomat, 18.6.).

Länsimaat, mukaan luettuna Suomi, sortuvat liian usein ajattelemaan edustavansa itse puhtaimmillaan rauhan, demokratian ja kansalaisvapauksien arvoja. Vähänkään kriittisellä tarkastelulla olisi huomattavissa, että kaikissa länsimaihin luettavissa maissa nämä arvot eivät niinkään puhtaina toteudu.

Kollektiiviseen itsensä ylentämiseen ei ehkä olisi varaa, ja mikä vaarallisinta: ylemmyydentuntoinen asenne on huonoin mahdollinen tapa näiden arvojen edistämiseen muissa maissa.

Presidentti Niinistö itse pohti erityisesti EU:n asemaa. Niinistön puheita on mahdollista tulkita niin, että presidentti toivoo EU:n aseman vahvistamista kansainvälisesti ja EU:n yhteisen puolustuksen kehittämistä.

Molemmat ovat toivottavia kehityssuuntia, mutta vaikeus niiden toteuttamiseen kumpuaa nimenomaan EU:n itsensä sisältä. Itälaajentunut EU, jonka jäsenmaista esimerkiksi Unkari ja Puola ovat viime aikoina vieneet politiikkaansa kovin omintakeisille urille, ei enää ole sellainen läntinen arvoyhteisö, jona se itseään haluaisi pitää.

EU:n heikkous on muiden suurvaltojen etu. Kannattaa pitää mielessä, mikä on sellainen maailma, jossa Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina määräävät tahdin - ja arvovalinnat.