Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Sanallisenkin häirinnän pitäisi olla rikos

  • Karjalainen
Tuomio eduskunnassa ja kansanedustajien välillä tapahtuneesta seksuaalisesta ahdistelusta ja väkivallasta on Suomen oloissa hyvin poikkeuksellinen. Tällainen tilanne nähtiin nyt, kun kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin kansanedustaja Veera Ruohon (kok.) ahdistelusta ja häneen kohdistuneesta väkivallasta (Karjalainen, 19.6.).

Syyttäjä ilmoitti valittavansa tuomiosta hovioikeuteen. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri puolestaan ilmoitti, ettei tuomio johda eduskuntaryhmässä lisätoimiin.

Seksuaalinen ahdistelu on ollut Suomessa rikoslain tarkoittama rikos vasta vuodesta 2014 lähtien. Maksimirangaistus siitä on kuusi kuukautta vankeutta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rikoslain suhteellisen tuoretta ahdistelupykälää on jo nyt ehditty moittia vanhentuneeksi. Pykälän sanamuodon mukaisesti seksuaalista ahdistelua on ainoastaan koskettelemalla tehty teko, joka loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Kuten seksuaalisen häirinnän vastainen kampanja viimeistään on tuonut esille, myös sanallisella ja muilla kuin koskettelemalla tapahtuvilla keinoilla toteutettu seksuaalinen häirintä voi olla hyvinkin vakavaa. Suomen lain mukaan tällainen teko voi olla tasa-arvolain tarkoittamaa seksuaalista häirintää tai työturvallisuuslain tarkoittamaa häirintää.

Tasa-arvo- ja työturvallisuuslaki koskevat molemmat pääasiassa työpaikkoja ja oppilaitoksia. Niiden nojalla on mahdollista vaatia sanalliseen seksuaaliseen häirintään puuttumista, mutta ne eivät anna mahdollisuutta rangaista tekijää.

Muun muassa oikeustieteilijä, Suomen Akatemian professori Johanna Niemi ja kriminologian dosentti Heini Kainulainen ovat vaatineet rikoksentorjuntaneuvoston ja oikeusministeriön julkaisemassa Haaste-lehdessä (1/2018) Suomeen keskustelua sanallisen seksuaalisen ahdistelun säätämisestä rikokseksi.

Viime aikoina tämä keskustelu on jäänyt raiskauslain muuttamista koskevan keskustelun varjoon. Seksuaalirikoslain muuttamisesta pitäisikin puhua kokonaisuutena. Raiskauksen uudelleenmäärittelylle on tarve, mutta samalla tulee laajentaa seksuaalisen ahdistelun käsite koskemaan myös sanallista häirintää.