Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

USA ja Trump olivat jo pakon edessä

  • Karjalainen

Yhdysvaltojen politiikka on hämmentänyt maailmaa nyt toista vuotta. Vain harva ymmärsi ennen Donald Trumpin valtaannousua, miten suurta valtaa USA:n presidentti todella käyttää - senaatin, kongressin sekä demokraattisen pitkän perinteen ja perustuslain uskottiin ohjaavan itsevaltaisimmankin presidentin toimintaa laillisuuteen ja yhteisesti sovittujen sääntöjen noudattamiseen.

Yksi Trumpin ja hänen hallintonsa pöyristyttävistä uusista toimintatavoista on ollut Meksikon kautta maahan pyrkivien väliamerikkalaisten siirtolaisperheiden hajottaminen. Lapset, sylilapsetkin, on viety vanhemmilta ainakin osin salakähmäisesti säilöntäkeskuksiin. Puolessatoista kuukaudessa säilöön ehdittiin ottaa parituhatta lasta.

Menettelyä on perusteltu Raamatulla, ja siitä on syytetty demokraatteja. Valetta molemmat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lasten ja perheiden tilanne on ollut karmiva, mutta hämmennyksen aihetta on riittänyt muutenkin. Kuinka Melania Trump astui miehensä ajamaa ja puolustamaa politiikkaa vastaan kritisoimalla lasten erottamista vanhemmiltaan? Hiljaisena edustusrouvana esiintyneen Melania Trumpin avaus olisi hämmentänyt Clintonienkin aikana.

Trump ja hänen hallintonsa haukat sotkivat pienet lapset siinä määrin ja sillä tavalla politiikkaan, että tilanteesta oli pakko päästä ulos. Ei ollutkaan yllätys, että presidentti astui esiin suurena lasten pelastajana. Trumpille mielipiteestä toiseen vaihtaminen ei ole ollut mikään ongelma, joten hän teki lopulta pakosta hyveen.

Kansainvälinen yhteisö oli puutumassa tilanteeseen. Muun muassa pääministeri Theresa May käytti keskiviikkona jo kovaa kieltä. Trumpilla ja edustajainhuoneella ei ollut enää vaihtoehtoja.