Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Suomelle avautuu portti matkailumaaksi

  • Karjalainen
Juhannuksesta ei suinkaan pyörähdä käyntiin loppukesä, kuten pessimistit väittävät, vaan loma- ja matkailukesä. Suomen turistikausi on lyhyt, sillä se loppuu siihen, kun koulut alkavat - viis siitä, että elokuu on muualla Euroopassa parasta lomasesonkia.

Myös moni koululaiseton suomalainen tutustuisi mielellään kotimaahan ja sen rientoihin vielä elokuun loppupuolen lomillaan, mutta ovet alkavat olla säpissä ja säpinät ohi.

Suomessa on pitkään odotettu ihmettä tapahtuvaksi ja Suomen nousemista turismin aallonharjalle. Massaturismista ei voida vieläkään puhua, mutta yhä useamman meno- ja ainakin toivelistalla Suomi on.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ei massaturismia ole syytä edes toivoa. Sen seurauksista on maailmalta pelkkiä huonoja esimerkkejä. Juuri nuo seuraukset avaavat porttia suomalaiselle vaihtoehdolle.

Koska meillä on pantavissa turistille pakettiin tilaa ja hiljaisuutta, hallitsemattomia turistivirtoja ei pidä ollakaan. Toimiminen luonnon ehdoilla ja räätälöidysti on Suomen tie.

Hiljaisuus, vaatimattomuus ja anonymiteetti houkuttavat erityisesti maksukykyisimpiä. Ihmeellisiä kokemuksia ovat keskiyön aurinko ja kaamos, mutta myös se, ettei suomalainen viitsi tuijottaa, vaikka tuntisikin.

Useimpien lomamatkojen suurin anti on tutustuminen paikallisiin ihmisiin ja aitoihin ruokiin. Suomalaiselle valttia on aurinko - monelle muulle sen puute.

Suomi ei ole halpa matkailumaa, ei edes meille itsellemme. Muutaman päivän miniloma kotimaassa saattaa nielaista viikon etelänloman budjetin. Se on tietysti harmi, mutta osoitus siitä, että jokainen saa reilun ja laillisen osansa bisneksestä.

Lomamatka pienellä budjetilla on kuitenkin suunnittelu- ja asennekysymys. Joskus kannattaa katsoa lähelle eikä lähteä kauas. Matkailu jos mikä on markkinoinnista kiinni - niin myös perhematkailu.

Korskeat etelänlomat ja huvipuistot aiheuttavat kateutta ja pahaa mieltä, mutta vastinetta niille on lähellä ja edullisesti. 100 syytä matkailla Suomessa on hieno markkinointitempaus, joka avaa silmät sille, mitä on meillä on.

Pohjois-Karjalaa kannattaa katsoa sillä silmällä. Useimmilla meillä on paljon kokematonta muutaman kymmenen kilometrin säteellä kotoa.