Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Vaalien yhdistämistä pitää lähtökohtaisesti välttää

  • Karjalainen
Yhdistetäänkö tulevat maakuntavaalit - jos niitä ylipäänsä tulee - ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin, vai pitäisikö eduskuntavaalit siirtää toukokuuhun ja yhdistää ne silloin pidettävien eurovaalien kanssa?

Tätä keskustelua käydään jälleen erityisesti mahdollisten maakuntavaalien takia, koska sote- ja maakuntauudistuksen edellyttämän lainsäädännön valmistuminen eduskunnassa on pitkittynyt niin, että vielä keväällä maakuntavaalien ajankohdaksi kaavailtu lokakuu ei ole mahdollinen. Aikaisin mahdollisuus järjestää nämä vaalit on vielä hämärän peitossa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi STT:n haastattelussa (Karjalainen, 21.6.), että uudistuksen lykkääntyessä alettaisiin varmaan puhua vaalien yhdistämisestä. Tähän saakka Sipilän johtama keskusta on kuitenkin ollut ehdoton siinä, että maakuntavaaleja ei pidä yhdistää minkään vaalien kanssa. Sen sijaan Sipilä ilmoitti maaliskuussa kannattavansa eduskunta- ja eurovaalien yhdistämistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sipilän ehdotus on vielä ongelmallisempi kuin maakuntavaalien yhdistäminen joko eduskunta- tai eurovaaleihin, sillä se vaatisi esimerkiksi eduskunnan perustuslakivaliokunnan näkemystä siihen, voiko nykyinen eduskunta pidentää omaa eduskuntakauttaan ja samalla lyhentää seuraavan eduskunnan toimikautta.

Lähtökohtaisesti mitään vaaleja ei pitäisi yhdistää, vaan jokainen vaali pitäisi pitää erillään. Vaalien yhdistämisen ei ole todettu lisäävän äänestysintoa alhaisemman äänestysinnon vaaleissa, vaan pikemminkin käy päinvastoin: Kun Suomessa järjestettiin vuonna 1996 kunta- ja eurovaalit samaan aikaan, niin eurovaalien äänestysprosentti kyllä nousi mutta kuntavaalien laski 10 prosenttiyksikköä edellisvaaleista. Näissä vaaleissa tuli myös historiallisen paljon hylättyjä ääniä.

Vaalien yhdistäminen sotkee vaalikeskustelua ja aiheuttaa hämmennystä. Siksi sitä pitää välttää. Jos maakuntavaalit nyt järjestetään ensimmäistä kertaa, sekä tämä uudelleen luotava maakuntahallinto että äänestäjät ansaitsevat erilliset vaalit. Kun tilanne on kuitenkin nyt hyvin poikkeuksellinen ja maakuntavaalien ajankohdaksi voi muodostua kevät, niin tässä poikkeustilanteessa ja vain tämän yhden kerran voitaisiin edes harkita maakunta- ja eduskuntavaalien yhdistämistä.