Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Turkki etenee diktatuurin polulla

  • Karjalainen
Turkki on presidentti Recep Tayyip Erdoganin sunnuntaisen vaalivoiton ansiosta ajautumassa kansainvälisesti yhtä erikoisempaan tilanteeseen.

Jo 15 vuotta maata johtanut Erdogan voitti presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. Aiemman voiton Erdogan otti jo reilu vuosi sitten, kun hän sai kansanäänestyksessä läpi haluamansa perustuslakiuudistuksen. Uudistus kasvattaa selvästi presidentin valtaoikeuksia.

Uusi perustuslaki tulee voimaan nyt presidentinvaalin jälkeen. Muun muassa pääministerin toimi lakkaa, ja presidentti saa mahdollisuuden nimittää hallituksen ja virkamiehet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Voittopuheessaan Erdogan esiintyi itsevarmasti ja korosti Turkin sotilaallista voimaa. Erdoganin mukaan Turkki aikoo jatkaa taistelua terrorismia vastaan ja myös voimankäyttöään Syyrian alueella.

Turkin demokratisaatiokehitys on tyssännyt jo aikoja sitten, ja maa on jo pitkään ollut diktatuurin polulla. On täysin selvää, mihin suuntaan kehitys on näiden vaalien jälkeen jatkumassa.

Samalla Turkin kansainvälinen asema käy entistä kiinnostavammaksi. Turkki sopi hämmästyttävän nopeasti aiemmat kiistansa Venäjän kanssa ja on nyt suorastaan Venäjän liittolainen.

Avoin muutos Turkin toiminnassa tapahtui kaksi vuotta sitten tapahtuneen vallankumousyrityksen jälkeen. Tapahtumaketju oli Erdoganille oiva tekosyy kovaan, kansalais- ja ihmisoikeudet sivuuttavaan vallankäyttöön.

On todennäköistä, että viimeistään tässä vaiheessa Erdogan tietoisesti luopui vaikealta näyttäneistä lähentymisponnisteluistaan EU:n suuntaan ja alkoi hakea tukea toisesta suunnasta.

EU:ta Turkki pystyy nyt kiristämään uhkaamalla heittää hanskat tiskiin pakolaiskriisissä, jota se itse omilla toimillaan Syyriassa pahentaa.

Erityisen katastrofaalinen lännen kannalta onkin Turkin asema Venäjää lähentyvänä Nato-maana, joka asettanut suksensa ristiin ainakin kahden muun Nato-maan kanssa.

Turkin uhittelu Kreikan suuntaan ehkä vielä historiallisista syistä siedettäisiinkin, mutta Syyriassa Turkki on suorassa sodassa Yhdysvaltojen tukemia kurdijoukkoja vastaan. Moista sooloilua Naton on hyvin hankala kestää.