Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Pääkirjoitus

Uudistusten siirtyminen ei ollut uutinen

  • Karjalainen
Sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulo siirtyy vuodella, vuoden 2021 alkuun, ja ensimmäiset maakuntavaalit siirtyvät puolisen vuotta, ensi vuoden eurovaalien yhteyteen. Tarvittavan lainsäädännön hallitus aikoo pusertaa läpi eduskunnan tämän vuoden lopulla.

Mitä pidemmälle aikaa kuluu, sitä enemmän mutkia on matkalla. Juuri siksi uudistuksen läpiviennissä on haiskahtanut jopa epätoivo, ja juuri siksi maali karkaa aina vain edemmäs. Suuruudistusta on laadittu loppusuoralla johtotähtenä nopeus, ei perusteellisuus.

Tämä on antanut oppositiolle raon pelin politiikkaan, ja sitä se on hyödyntänyt. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) hankki puheillaan ja taktiikallaan ikävän leiman paitsi itselleen myös puolueelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niin hallitus kuin oppositiokin ovat näin tehneet osansa kansalaisten uskon heikentämiseksi poliitikkoja ja politiikkaa kohtaan. Vaaliryppään alla vaurio on vakava. Maakunta- ja sote-uudistuksen pysyminen ensi kevään eduskuntavaalienkin teemana ei lupaa hyvää äänestysprosentille, ja sama kyllästyminen heijastuu myös maakunta- ja EU-vaaleihin.

Asioita on kuitenkin syytä ajatella positiivisen kautta. Sote- ja maakuntauudistus on todella suuri muutos niin käytännön elämässä kuin lainsäädännössä. Sen valmistelun jatkaminen - ehkä - hutiloiden kesäaikana ja hyväksyminen eduskunnassa - ehkä - keskeneräisenä ei olisi tietenkään viisasta.

Oppositio on oikeassa siinä, että tällainen työ on tehtävä huolella, vaikka huolellisen työn taustavaikuttimien vilpittömyyteen on vaikea uskoa.

Siinä missä epävarmuus valtakunnallisesta sotesta jatkuu, yhä selvempää on, että Pohjois-Karjalan etunoja oli viisas. Siun soten valuvikoja päästään korjaamaan sen sijaan, että odoteltaisiin taas yksi vuosi lisää. Pohjois- ja Etelä-Karjalan järjestelmillä on vaikutuksensa koko uudistukseen.

Suursoteenkin jää korjaamista, ja sitä pitää korjata. Repimättä se pitää malttaa jättää, sillä jokainen puolue on hommaa päässyt yrittämään.

Jännitys jatkuu. Hallituspuolueet lupasivat seisoa yhdessä rivissä kokoomuksen erimielistä siipeä lukuun ottamatta, mutta jokainen viikko ja kuukausi ennen lopullista äänestystä lisää riskiä Sipilän (kesk.) hallitukselle.