Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Suomessa tarvitaan Suomen Tietotoimisto

  • Karjalainen
Muun muassa Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on ostanut osake-enemmistön Suomen Tietotoimisto STT:stä. Jo aiemmin se on ollut STT:n suurin omistaja. Uutinen saattaa kuulostaa median sisäiseltä asialta, mutta STT:n tulevaisuus ovat paljon isompi asia kuin yksityiskohta median sisäpiirissä.

STT on perinteisesti ollut suomalaisten ikkuna valtakunnan ja maailman uutisiin. Näitä ikkunoita on nykyisin paljon enemmän kuin ennen, mutta kuten on saatu huomata, monista ikkunoista näkyy vääristynyttä kuvaa.

Median ryhmityttyä uudestaan myös luotettavaa tietoa on uudella tavalla saatavissa. Isot lehtitalot ja Väli-Suomen Median - johon Karjalainenkin kuuluu - tyyppinen lehtiyhteistyö tuottavat itse uutisia myös maakuntamaailman ulkopuolelta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Silti on yksiselitteisen selvää, että Suomi tarvitsee STT:n edelleen. Eri mediatalojen yhdessä omistama STT on uutistoimistona luotettavan uutisoinnin symboli ja ikkuna myös Suomesta ulospäin. Se täydentää suurten lehtitalojen ja Ylen resursseja ja uutisointia.

STT:n talousvaikeuksien taustalla on median murros niin mainosmarkkinoilla kuin siinä, miten isot mediatalot - kuten Yle ja Sanoma - sen palveluja käyttävät. Yle on palannut ostamaan STT:n materiaalia, ja nyt samoin tekee Helsingin Sanomat.

Valtio myönsi keväällä STT:lle 1,5 miljoonan euron kertaluonteisen tuen, jonka ehtona oli yhtiön talouden vakauttaminen. Suunnitelma on nyt siis julkistettu, kun Sanoma osti Alma Median ja TS-yhtymän omistukset. STT:lle tulee yksi iso ja voimakas enemmistöomistaja. Toiseksi suurin omistaja on maakunnista, Keskisuomalainen.

STT tekee kolmen miljoonan euron vuotuista miinusta, eikä ole kuviteltavissakaan, että nyt nuo kolme miljoonaa pumpattaisiin sen budjettiin. Toiminnan sopeuttaminen jatkuu. Järjestely kuitenkin antaa uutistoiminnalle lisäaikaa, mutta nykylaajuudessaan STT:n toiminta tuskin voi jatkua.

Tulipalo on sammutettu, ja nyt alkaa paloturvallisuuden parantaminen.

Kansallisen uutistoimiston osarahoittaminen ei-poliittisella valtion tuella on muun muassa ruotsalainen malli, jota pidetään yleisesti kansainvälisen luotettavuuden takaavana mallina.