Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Huippukokous ei lupaa paljon Euroopalle

  • Karjalainen
Suomi on välillä avoimemmin, välillä peitellymmin kärkkynyt huippukokousta Helsinkiin jo vuosia, laihoin tuloksin. Varma tärppi on aina liukunut viime hetkellä jonnekin muuanne.

Nyt näyttäisi kuitenkin onnistavan. USA:n presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin on vahvistettu tapaavan toisensa heinäkuussa Helsingissä. Kokouksesta on lupa odottaa mielenkiintoista.

Trump on sanonut aiemmin, että asialistalla ovat ainakin Syyria ja Ukraina. Kummassakin on keskustelemisen aihetta yllin kyllin, mutta listalla lienee paljon muutakin kauppapolitiikasta Euroopan turvallisuuspolitiikkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saattaa olla niinkin, että Krim ja Ukraina eivät kummankaan presidentin mielestä ole merkittäviä keskustelun aiheita ollenkaan. Trumpille Krimin valtaus saattaa olla vain vähäinen yksityiskohta maailmanpolitiikassa - ainakin sen jälkeen, kun Putin on selvittänyt asian kahden kesken.

USA:n sekä Neuvostoliiton ja Venäjän johtajien tapaamisissa viime vuosikymmeninä on leijaillut aina eurooppalaisten silmissä rauhan kyyhky. Hyvät suhteet kahden suurvallan välillä ovat itsestään selvästi merkinneet Euroopalle jotain hyvää: entistä parempia kauppasuhteita ja ennen kaikkea turvallisuutta. Nyt tilanne on surkeasti päinvastainen.

Trump kulkee tuurilla ja tuulella, ja on käynyt selväksi, että vakaa amerikkalainen virkamieskunta ja demokratiaperinne eivät pysty pitämään häntä hallinnassa. Putin sen sijaan on piinkova neuvottelija, joka varmasti käyttää hyväkseen Trumpin heppoista osaamista ja ailahtelevaa luonnetta. Putin tietää kyllä, mistä naruista kannatta nykäistä, eikä jätä nykäisemättä.

Putin saattaa selvittää Trumpille muitakin asioita kuin Krimin tilannetta uudesta valosta. Trumpin ja Putinin tapaaminen tuskin on mikään uuden paremman alku Euroopalle ja EU:lle, eikä se ole suuresta medianäkyvyydestä huolimatta riemuvoitto Suomelle.

Parhaat kokousajat ovat toistaiseksi takanapäin. Tässä ajassa tehdään diilejä, joissa hyvät kauppatavat ja vanhat arvot eivät välttämättä paina paljoa. Kummankaan presidentin näkemykset uudesta ajasta eivät helli Eurooppaa.

Ikävää, että Suomen hetki julkisuudessa on nyt ikävien tähtien alla.