Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Pride-viikosta on tullut ylpeästi valtavirtaa

  • Karjalainen
Parhaillaan vietettävä Helsingin Pride-viikko on lyönyt itsensä siinä määrin läpi, että se näkyy jo pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Esimerkiksi Helsingin Sanomat ilmestyi perjantaina sateenkaaren värisissä kansissa Priden kunniaksi.

Viikko huipentuu tänään lauantaina jo perinteiseen Helsingin Pride-kulkueeseen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkueet ovat tunnettu kansainvälinen ilmiö. Suomessa niitä on järjestetty 1970-luvulta saakka. Sana pride, ylpeys, viittaa häpeäleiman poistamiseen vähemmistöjen yltä ja julkisuuteen astumiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Helsingin Seta on järjestänyt Helsinki Pride -tapahtumaa yhtäjaksoisesti yli kymmenen vuoden ajan. Viimeistään nyt voi sanoa, että tapahtumasta on tullut valtavirtaa. Helsinki Priden yhteistyökumppaneina on laaja kirjo tunnettuja yrityksiä.

Pohjois-Karjalan Pride-viikkoa vietettiin jo toukokuun puolivälissä. Pohjois-Karjalan Setan Hobileksen järjestämä tapahtuma on sekin viime vuosina kasvanut ja saanut lisää näkyvyyttä.

Pride-tapahtumien saama huomio kertoo siitä, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema käsitetään suomalaisessa yhteiskunnassa yhä paremmin tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeuskysymykseksi.

Useimmat suomalaiset haluavat asua maassa, jossa kaikkia kohdellaan tasapuolisesti näihin taustaseikkoihin katsomatta. Yhdenvertaisuus ei ole vain vähemmistöjen asia, se on kaikkien yhteinen asia. Tätä Pride-viikko symboloi, ja siitä syystä se koetaan laajojen kansalaispiirien yhteiseksi asiaksi.

Helsinki Pride haluaa tänä vuonna korostaa erityisesti vähemmistöjen moninaisuutta. Näkökulma on tärkeä. Esimerkiksi muunsukupuolisuus on ilmiö, joka on noussut suuren yleisön tietoisuuteen vasta suhteellisen hiljattain.

Voi kysyä, kannattaisiko Pride ulottaa saman tien valtakunnalliseksi tapahtumaksi, jota vietettäisiin joka puolella Suomea samaan aikaan. Näin maakuntien tapahtumat saisivat vetoapua laajaa valtakunnallista näkyvyyttä saavasta Helsinki Pridestä.

Toiselta puolen voi ajatella eri aikaan järjestettävien tapahtumien symboloivan tapahtuman perusideaa: sitä, että moninaisuudelle on tilaa.