Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

EU-kokouksen päätökset pelkkä hyvä alku

  • Karjalainen
EU-maiden johtajat saivat kuin saivatkin aikaan Brysselissä sovinnon yhteisestä turvapaikkalinjasta. Selkä seinää vasten päätettiin, että Välimeren alueelle, sen molemmille rannoille, rakennetaan vastaanottokeskuksia, joihin mereltä pelastetut maahanmuuttajat sijoitetaan.

Turvapaikan tarve on tarkoitus tutkia keskuksessa, jonka jälkeen turvapaikan saaneet pääsisivät Eurooppaan, pelkästään paremman elämän toivossa matkaavat palautettaisiin kotimaihinsa.

Mukana tässä kaikessa olisivat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO. Turvapaikan saaneiden edelleen sijoittaminen perustuisi vapaaehtoisuuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jos tällä pystytään suitsemaan salakuljettajien kalliita, turhia lupauksia, muutos on hyvä. Turvapaikkaprosessin on kuitenkin oltava tarkka, sillä äärimmäisessäkin hädässä ja hengenvaarassa salakuljettaja on useimmiten ainoa ulospääsykeino.

Itsestään selvää on, että keskusten olosuhteita on valvottava tarkasti ja läpivalaisun kestävien standardien mukaisesti.

Suomessa entiset ja nykyiset perussuomalaiset ovat innostuneina kiittäneet EU:n päätöstä heidän linjansa mukaiseksi. Unohtunut on, että juuri perussuomalaisten linjan hyväilemiseksi Suomikin supisti merkittävästi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen alkutöinä kehitysyhteistyömäärärahoja.

EU-kokouksen lopputulemana olivat paitsi keskukset myös se, että maahanmuuton perimmäisiin syihin on puututtava. Juuri tätä kehitysyhteistyö on, mutta sitä maahanmuutto- ja pakolaisvastaiset piirit ovat vastustaneet.

Toivottavasti Afrikkaan ohjattavasta avun, koulutuksen, kaupan ja investointien tärkeydestä ei enää tarvitse kiistellä.

Kiistelyä nimittäin riittää muutenkin. EU-sopu ei merkitse sitä, että homma sujuisi tästä eteenpäin kuin silkkiä vain.

Edessä on monta ratkaistavaa kysymystä, kuten mihin maihin ja paikkakunnille keskukset rakennetaan, kuka osallistuu niiden rahoittamiseen, ylläpitämiseen ja toiminnan valvomiseen, mitkä maat turvapaikan saaneita lopulta vapaaehtoisesti ottavat.

EU-huippukokouksen sopu on vain hyvä alku, josta on syytä lähteä ripeästi eteenpäin ennen kuin seuraava suuri katastrofi sysää seuraavan muuttoaallon.