Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Puoluejohtajilta odotetaan nyt tavallista enemmän

  • Karjalainen
Kesä ja etenkin heinäkuu on kotimaisen politiikan pelikentällä tylsää aikaa. Eduskunta on lomalla, ja johtavat poliitikotkin yrittävät lomailla sen minkä velvoitteiltaan suinkin voivat. Toisaalta puoluejohtajilla ja maakuntien kansanedustajilla on suuri paine kiertää kentällä, näyttäytyä paikallisissa kesäkekkereissä ja puhua kiinnostavia avauksia, sillä tulossa on peräti kolmen vaalin vuosi.

Puoluejohtajien rooli korostuu. Mielikuvat ja uskottava imago ovat tärkeitä puolueen kannatukselle, samoin puheenjohtajan tapa ja tyyli esiintyä. Tosin uskottavuus ja kannatus eivät kulje aina käsi kädessä.

Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tutkimuksen mukaan Li Andersonilla (vas.) on vahva imago ja puoluejohtajista eniten puolueensa kannatusta lisäävää vetovoimaa. Yli puolet (51 prosenttia) suomalaisista arvioi Andersonin lisäävän vasemmistoliiton kannatusta. Hän on menestynyt hyvin aiemmissakin vastaavissa puoluejohtajien imagotutkimuksissa ja ollut Petteri Orpon (kok.) ja Juha Sipilän (kesk.) jälkeen jopa kolmanneksi suosituin ehdokas seuraavaksi pääministeriksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Anderson itse on arvioinut suosionsa syyksi (Aamulehti, 14.4.), että mielikuva hänestä on myönteinen eikä hän ole ollut kielteisen julkisuuden kohteena. Eduskunnassakin hän puhuu paljon mutta asiaa. Anderson ei ole sutkauttelija, mutta eleistä ja ilmeistä käy kyllä selväksi, mitä mieltä hän on asioista.

Andersonin julkikuva ja suosio ei kuitenkaan näy vasemmistoliiton puoluekannatuksessa, joka junnaa sitkeästi alle kymmenen prosentin lukemissa. Ehkä hän puhuu enemmän Turun ja Helsingin kuin maakuntien äänellä. Vasemmistoliitolla on maakunnissa piilevää kannatuspotentiaalia.

Vihreiden Touko Aallolla on toisenlainen ongelma - tai Aallosta on tulossa ongelma vihreille.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tässä tutkimuksessa Aalto jäi hännille, vaikka aiemmissa puolueiden vastaavissa imagotutkimuksissa vihreille on povattu hyvää tulevaisuutta. Vain 15 prosenttia vastaajista uskoo, että Aalto parantaa vihreiden kannatusta. Vihreiden kannatus on vahvempaa kuin Aallon suosio, eikä Aalto ole saanut kannatusta kasvuun kovista tavoitepuheista huolimatta.

Jos vihreät ei menesty ensi kevään eduskuntavaaleissa, jäänee Aallon pesti puheenjohtajana yhden kauden mittaiseksi.