Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Laituri saatava myös Penttilän rannoille

  • Karjalainen

Veneilijät ovat oikeassa (Karjalainen, 3.7.). Joensuun keskustaa halkovan Pielisjoen itärannalle on saatava ponttonilaituri mahdollisimman nopeasti, ja kaupungin kuuluu se järjestää nikottelematta. Laituri on turvallisuus- ja viihtyisyystekijä, ja se mahdollistaa joen hyötykäytön sekä uusiakin toimintoja.

Joensuun kaupunki hehkuttaa Pielisjokea ainutlaatuisena symmetrisen kaupunkikeskustan sydänväylänä. Jotta puheet saavat pontta taakseen, pitää myös tehdä jotakin. Toki on tehtykin mutta ei tarpeeksi. Kalastajat, melojat, surfaajat, veneilijät ja laivatkin mahtuvat kaikki hyvin kaupungin keskustan koskille ja joelle, kunhan pidetään huolta kokonaisuudesta ja yksityiskohdista.

Pielisjoki on Joensuulle helmi, jota ei ole vara hukata tai pilata.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jokirantaa Aittarannassa ja Penttilänrannassa on pengerretty louheella. Rakenteet pitävät joen uomassaan, ja rannalle rakentaminen on turvallista. Lopputulos miellyttää myös rannalla kulkijoita ja paranee vuosi vuodelta.

Samalla unohtuu näkymä ja mahdollisuudet katsellessa joelta rannan suuntaan. Laitureita ei ole, eikä vesiltä voi rantautua turvallisesti louhikkorinteeseen. Vaihteleva ja paikka paikoin voimakas virta tekee omat haasteensa.

Penttilänrannan tukkialtaaseen on toki luvassa pienvenesatama joskus ensi vuosikymmenellä. Sekään ei kokonaan poista laiturin tarvetta, mutta edes väliaikainen järjestely on tarpeen. Laituri ei ole kallis, jos ajatellaan, kuinka paljon kaupunki on pannut rahaa Penttilänrannan kaupunkirakenteisiin, joihin laiturin tarvekin on verrattavissa. Kalleuteen vetoaminen on mielikuvituksen ja järjestelykyvyn puutetta. Esimerkkejä löytyy vaikkapa Joensuun urheilupaikkarakentamisesta.

Pienvenesatamaa lupailtiin Penttilänrantaan alun perin etupainotteisesti. Nyt mennään asuntorakentamisen ehdoilla, ja sataman toteutus on siirretty takapainotteiseksi. Satama toteutuu muutaman vuoden kuluttua, jos asuntokauppa käy hyvin ja Penttilänrannan rakentaminen etenee niin kuin nyt suunnitellaan. Mitään varmuutta aikataulusta ei ole. Oma lukunsa on lisäksi kaupungin rahoitusvara, sillä uusia kohteita löytyy investointilistalle tuon tuostakin.

Laituritoive on myös esimerkki tylystä virkamieskohtelusta, jolla yritetään tyrmätä hyvä hanke tehdä kaupungista nykyistä parempi.