Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Maksuhäiriömerkinnästäpäästävä eroon nopeammin

  • Karjalainen
Suomalaisilla kotitalouksilla on velkaa suhteessa tuloihin enemmän kuin koskaan. Velkaantuminen on lisääntynyt matalien korkojen ja hyvän talouskasvun aikana. Ennen pitkää korot kääntyvät nousuun ja kasvu taittuu taas laskuun.

Suomalaisilla on myös enemmän maksuhäiriömerkintöjä kuin koskaan ennen, selviää Suomen Asiakastieto Oy:n tilastosta (Karjalainen, 3.7.). Häiriömerkintöjä on 380 000 suomalaisella. Erityisen paljon niitä on nuorilla miehillä, 25-39-vuotiailla ja myös 20-24-vuotiailla.

Piilevää ylivelkaantumista ja maksuvaikeuksiin ajautumista on kaikkiaan lisännyt se, että vakuudettomia pikavippejä saa helposti, entistä enemmän ja pitemmäksi aikaa. Tätä on yritetty suitsia lakimuutoksilla, mutta vastaavasti pikaluottofirmat etsivät ja löytävät uusia tapoja tehdä bisnestään.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuorten ikäluokkien velkaantumisen lisäksi toinen suuri ongelma on monivelkaisuus. Samoilla henkilöillä on asuntovelkaa, kulutus- ja korttiluottoja sekä erilaisia kuukausimaksullisia palveluja. Velkaa otetaan velanmaksuun, ja oman elämän hallinta vaarantuu. Lainsäätäjällä on keskeinen rooli, jotta uhkaava kehitys saadaan käännettyä. Pikaluottojen ehtojen tiukentamisen ohella nuorille ikäluokille on lisättävä ennakoivien taloustaitojen opettelua ja harjoittelua.

Maksuhäiriömerkintä pysyy nykyisin rekistereissä vähintään kaksi vuotta. Merkintä vaikeuttaa asunnon vuokrausta, lainan saantia ja vakuutusten hankintaa. Näin se lisää vaikeuksiin ajautuneille syrjäytymisen uhkaa. Kohtuullista on nopeuttaa maksuhäiriömerkinnästä eroon pääsyä etenkin ensikertalaisille. Merkinnästä pitää päästä eroon, kun velat on maksettu. Toivottavasti aloite siitä etenee.