Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Maakunnan asukkailta kysyttävä kauppahallista

  • Karjalainen
Joensuu ja koko maakunta tarvitsevat kauppahallin, modernin ratkaisun, joka kunnioittaa Joensuun hallikaupan yli satavuotiasta perinnettä ja toimii kiinnostavana kauppapaikkana vuosikymmeniä eteenpäin. Hyviä esimerkkejä löytyy useista Euroopan kaupungeista. Niissä nykyaikainen hallikauppa on onnistuneesti sovitettu ja sulautettu jopa historiallisen vanhaan muuhun kaupunkirakenteeseen.

Joensuussa alkaa kauppahallin, tai torin liiketilojen, paikan selvittely kaavamuutoksella. Toriparkin rakennuttanut Pohjois-Karjalan Osuuskauppa haluaa rakentaa Siltakadun varteen, torin aurinkoiselle reunalle (Karjalainen, tänään).

Kaikki muutkin vaihtoehdot tutkitaan, ja se on hyvä. Nykykaavan mukaan halli pitäisi tehdä entiselle paikalleen Koskikadun varteen. Sitä edellinen halli oli Siltakadun varrella. Puheissa hallia on ehdoteltu myös torin Torikadun reunalle ja Pankkitalon eteen kävelykadun varteen. Lisäksi on väläytetty, että halli tehtäisiin kaksiosaisena korttelin kulmaan, jolloin se sivuaisi kahta katua. Samoin tutkitaan hallitoimintojen mahdollista sijoittamista Carelicumin myöhemmin remontoivaan kiinteistöön.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaihtoehtoja riittää, ja niitä on selvitettävä avoimelta pöydältä avoimin silmin.

Rakentamista Torikadun varrelle vastapäätä kaupungintaloa rajoittaa pyhä periaate Joensuun keskustaa halkovasta avoimesta akselista. Sitä on kunnioitettava jatkossakin.

Kauppahallissa ei ole kyse pelkästään uuden liiketilan rakentamisesta vaan paljon muustakin. Vaikka kaavoitus on sinänsä demokraattista suunnittelua, johon jokainen voi halutessaan vaikuttaa, niin kauppahallin tapauksessa tarvitaan enemmän.

Hallin ideointiin ja myös suunnitteluun täytyy sitouttaa perinteiset Joensuun torikaupan yrittäjät. Lisäksi on kysyttävä Joensuun, ja miksei koko maakunnan asukkailta, millainen hallirakennus halutaan ja mille paikalle. Se onnistuu esittelemällä erilaisia konkreettisia vaihtoehtoja.

Tämäkin voidaan hoitaa hyvin tai huonosti. Hallia ei tehdä tämän hetken tarpeisiin vaan vuosikymmeniksi. Menneestä kannattaa ottaa oppia. Kun edellinen kauppahalli tehtiin Joensuuhun 1960-luvun lopulla, rakennusta pidettiin modernina, josta saisi olla ylpeä pitkään. Aika pian halli kuitenkin muuttui joensuulaisten silmissä rumaksi ja luotaantyöntäväksi.