Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Työllisyys paranee, vaikka vauhti hiipuu

  • Karjalainen
Työllisyys Pohjois-Karjalassa on parantunut selvästi viime vuodesta, joskin hitaammin kuin muualla Suomessa. Pohjois-Karjalassa työttömiä on 9 500, joista puolet Joensuussa. Työttömyys ei ole prosentteja vaan lihaa ja verta, ihmisiä ja ihmiskohtaloita.

Työttömiä on Pohjois-Karjalassa nyt parituhatta vähemmän kuin viime kesänä. Osa heistä on saanut töitä, osa on putsattu pois työttömien tilastosta. Niin on käynyt myös valtakunnallisesti. Tuhansia pitkäaikaistyöttömiä on siivottu tilastoista, kun on myönnetty, etteivät he kykene töihin ja työnhakuunkaan.

Samaan aikaan hallitus on ahkeroinut useita malleja työttömien aktivoimiseksi, joskin tulokset ja vaikuttavuus ovat jääneet tuota tuonnemmaksi. Osa esityksistä on kaatunut tai kaadettu opposition ja ammattijärjestöjen vastustukseen. Viimeksi hallitus perui esityksensä alle 30-vuotiaiden pätkätöiden sallimisen helpottamisesta (Karjalainen, 6.7.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perjantaina Valtion taloudellinen tutkimuslaitos (VTT) julkisti selvityksen, jonka mukaan työttömien työskentely ei ole juuri lisääntynyt, vaikka työttömällä olisi oikeus ansaita 300 euroa kuukaudessa menettämättä työttömyysetuuksia. Tämä lisää painetta seuraavalle hallitukselle kehittää parempia porkkanoita, jotka kannustavat työttömiä ottamaan vastaan lyhyt- tai osa-aikaistakin työtä. Kannustinloukkujen purkamisen ja perhevapaiden uudistamisen paino-arvo kasvaa seuraavassa hallitusohjelmassa.

Keskeisintä ovat omat toimet työllisyyskasvun jatkamiseksi. Tällä hallituskaudella on syntynyt uusia työpaikkoja, työllisyysaste on noussut ja työttömien määrä vähentynyt. Onko se hallituksen ansiota vai tapahtunut hallituksesta huolimatta - se on politiikkaa. Vahva talouskasvu on siivittänyt hyvää työllisyyskehitystä. Maailmatalouden ja EU:n kasvu imee mukanaan myös Suomea. Myös käänne huonompaan vaikuttaa heti Suomeenkin.

Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa (5.7.) työllisyyskehityksen jatkuvan vahvana vielä ainakin pari vuotta. Toisaalta näkyy merkkejä talouskasvun hiipumisesta, joten syytä on varautua työllisyyden paranemisen hidastumiseen. Kuitenkin jotta hyvinvointi-Suomen kehitys voi jatkua terveellä pohjalla, pitää seuraavan hallituksen sitoutua nostamaan työllisyystavoitetta 75 prosenttiin.