Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Rinteen ja demareiden ruvettava tekemään

  • Karjalainen
Antti Rinteen (sd.) nousu suomalaisten seuraavaksi pääministerisuosikiksi (HS, 4.7.) ei yllättänyt yhtään enempää kuin SDP:n asema suosituimpana puolueena (Yle-gallup, 5.7.). Kumpikaan ei ole merkki Rinteen ja demarien hyvyydestä, vaan enemmän suomalaisten kyllästymisestä kokoomukseen, keskustaan ja näiden ministereihin.

Pääministerisuosikkien järjestys heijastelee hyvin viime kuukausien puoluegallupien tuloksia. Kärkipaikalla ovat olleet milloin kokoomus, milloin demarit. Keskustan suosio on laskenut, kuten yleensä käy pääministeripuolueelle hallituskauden aikana. Kiistatta SDP on kuitenkin noussut vaalien voittajasuosikiksi ja Rinne mahdolliseksi pääministeriksi.

Syksyn ja talven suosiokehitys - samoin vaalitulos - riippuu paljon siitä, kuinka SDP Rinteen johdolla pelaa korttejaan tästä eteenpäin. Opposition kuuluu vastustaa hallituksen esityksiä. Sitä SDP on toki tehnyt, usein ärhäkästi ja räväkästikin. Näin puolueen ja Rinteen suosio on noussut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suosiota selittää se, että suomalaiset ovat kyllästyneet ja pettyneet nykyhallitukseen: sotesta ei saada valmista, työttömiä kuritetaan ja eläkeläisten toimeentulovaikeudet piinaavat hyvästä talouskasvusta huolimatta.

Demareiden kaikkea vastustavissa älämölö-puheissa jää varjoon se, mitä ja miten he tekisivät. SDP:n vaihtoehtomallit ovat olleet epämääräisiä ja vaikeaselkoisia, eikä niiden vaikuttavuus ole ollut yhtään luotettavampaa kuin hallituksen esitysten. Muutakin tarvitaan kuin kansantaloudelle kallis lupaus sadan euron korotuksesta pienimpiin eläkkeisiin. Jos demarit pääsee valtaan, Rinne on luvannut kaataa soten valinnanvapausmallin ja perua aktiivimallista työttömien kurituksen. Näillä eväillä voi toki voittaa vaalit, mutta niillä ei rakenneta uskottavaa uutta hallitusohjelmaa, eikä parempaa Suomea.

Siksi nyt hallituskauden loppukuukausina sekä Rinteen että SDP:n on reivattava linjaansa yhteistyöhakuisemmaksi, sillä seuraavan hallituksen runko tullee joko demareista ja keskustasta tai demareista ja kokoomuksesta. Oma jännitteensä on, kuinka perua lupauksia ja puheita menettämättä julkikuvan uskottavuutta. Rinteen persoona herättää ristiriitoja, mutta eivät kaikki aiemmatkaan pääministerit ole tulleet samasta muotista työt aloittaessaan.