Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Vanhemmuuteen kuuluu nyt myös sosiaalinen media

  • Karjalainen
Sosiaalinen media on muuttanut peruuttamattomasti lasten ja nuorten maailmaa ja sosiaalisia verkostoja. Muutoksessa on hyvät puolensa mutta myös riskit.

Lastensuojelu ja poliisi ovat viime aikoina törmänneet tapauksiin, jossa nuoret tytöt ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän tai jopa rikosten uhriksi sosiaalisen median kautta (Helsingin Sanomat, 6.7.).

Tekijät ovat houkutelleet lapsia ja alaikäisiä nuoria muun muassa treffipalvelu Tinderissä ja kuvamedioissa Instagramissa ja Snapchatissa. Nuorimmat uhrit ovat olleet niinkin nuoria kuin vain kymmenvuotiaita.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sosiaalisen median kiinnostavuus on älypuhelinaikakaudella väistämättömyys. Muutos on ollut niin nopea, että osa vanhemmista elää sosiaalisen median suhteen eri aikakautta lastensa kanssa. Tällöin vanhempien on entistä vaikeampi tietää, millaisille asioille lapsi somemaailmassa altistuu.

Entiseen ei kuitenkaan ole paluuta. Älypuhelimen ja internetin evääminen kasvavalta nuorelta kokonaan vertautuu nykyaikana yritykseen kasvattaa lapsi tynnyrissä.

Vanhemmalle on tarjolla vain vaikein tie: on otettava sosiaalinen media haltuun ja seurattava sitä, millaisia sovelluksia lapsi käyttää ja mitä hän niissä tekee. Lapsen kanssa pitää myös keskustella sosiaalisen median käyttötavoista asiallisesti - pelottelematta, mutta tukea tarjoten.

Vaikka välineet ovat sähköistyneet, olennaiset asiat lapsen suojelemisessa riskeiltä ovat kuitenkin edelleen pysyneet samoina. Tärkeintä on, että vanhempi on läsnä ja on aidosti kiinnostunut siitä, millaisia asioita lapsen elämään kuuluu. Jo sillä päästään pitkälle.