Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Miksi Joensuu ei ole kaupunki Saimaalla?

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan matkailu etenee hitain, aivan turhan hitain askelin. Iso isku oli venäläismatkailijoiden kato ruplan romahduksen ja Krimin valtauksen jälkitilanteessa. Juuri venäläisten turistien ja ostosmatkailijoiden varaan Pohjois-Karjalassa rakennettiin paljon niin konkreettisesti kuin henkisestikin, ja juuri tuohon aikaan.

Nyt venäläiskävijöitä on jälleen hiukan enemmän, mutta niin määrä kuin heidän täällä viettämänsä aika ja käyttämänsä raha on edelleen huippuvuosia vähäisempi. Silloista huippua ei pidetty tuolloin huippuna vaan pelkkänä hyvänä alkuna.

Syystä tai toisesta Pohjois-Karjala ei ole päässyt nousevat matkailun valtavirtaan. Olemmeko jääneet, jätetty vai jättäytyneet sivuun?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry julkaisi alkukesästä Kotimaan matkailijan tärpit Saimaalle. Joensuu ja sitä myöten koko Pohjois-Karjala loistivat listalla poissaolollaan.

Lähin tärppi, toki pian osa Pohjois-Karjalaa, on listan viimeinen, kymmenes menokohde, Valamon luostari.

Tärppi on mainostoimiston vauhdikkaasti kehittelemä: Valamon luostari tarjoaa mahdollisuuden tutustua suomalaiseen viinivalmistusperinteeseen. Viininvalmistustaito on säilynyt luostarin muurien sisäpuolella satoja vuosia. Luostariviinit ovat sekä maultaan että tunnelmaltaan täysin ainutlaatuisia!

Tavallaanhan siinä tullaan mainostaneeksi myös Ilomantsia, joskin satunnaiselta matkailijalta se jää huomaamatta.

Joensuu on kuitenkin Saimaan rannalla, niin on myös muun muassa Liperi. Niin Pyhäselkä kuin Heposelkäkin kuuluvat Saimaan vesistöön, onpa saimaannorppakin levittäytymässä vanhoille asuinalueilleen Pyhäselälle.

Saimaa on pääkaupunkiseudun ja Lapin ohella suuria suomalaisia matkailukohteita. Kuinka Joensuu on päästetty tipahtamaan Saimaan rannoilta?

Saimaa, sellaisena kuin se matkakohteena nykyisin tunnetaan, ei ole saanut mainettaan ilman työtä eikä ilmaiseksi. Saimaan mainonta on aktiivista. Pystyykö uudistunut Karelia Expert nostamaan Joensuun Saimaan matkailukaupunkien joukkoon?

Vetoapua siihen on etsittävä Kolista, Ilomantsista ja Heinävedeltä.