Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Ikääntyvien riskikuskien määrä liikenteessä kasvaa

  • Karjalainen
Liikenteen riskikuskeja ovat nuoret hurjastelijat mutta yhtä lailla ikääntyneet kuljettajat, jotka eivät ymmärrä ja hyväksy oman heikentyneen ajoterveytensä vaikutusta ajokykyyn ja samalla kaikkien muidenkin liikenneturvallisuuteen.

Liikenneturvassa ollaan huolissaan. Ajoterveydestä täytyy oppia puhumaan avoimemmin ja rohkeammin. Tämä on tärkeää nyt, kun yli 65-vuotiaiden ajokortillisten kuljettajien määrä kasvaa huimaa vauhtia. Pari vuotta sitten ajokortti oli 700 000 yli 65-vuotiaalla. Vuonna 2022 määrä nousee miljoonaan kuljettajaan.

Suhteellisesti eniten 70 vuotta täyttäneitä autoilijoita on Pohjois-Karjalan itäosissa ja Pohjois-Suomessa (Karjalainen, 19.6.). Pitkien välimatkojen alueilla oma auto ja ajaminen on välttämätöntä, koska muut vaihtoehdot ovat vähissä - tai niitä ei ole. Tämäkin selittää sitä, että 70 prosenttia 65-74-vuotiaista suomalaisista käyttää joka päivä henkilöautoa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ikääntyneiden kuskien lisääntyminen näkyy myös onnettomuustilastoissa. 65 vuotta täyttäneiden ajamien onnettomuuksien määrä on kasvanut yli neljänneksellä viidessä vuodessa. Kuolonkolareissa syynä ovat usein havainto- ja ajovirheet, sairaskohtaus tai nukahtaminen.

Toki myös ajokieltojen määrääminen terveydellisistä syistä on lisääntynyt jatkuvasti viime vuosina. Nyt ratkaiseva ikäpyykki on 70 vuotta, jolloin ajokunto arvioidaan lääkärintarkastuksessa. Lääkäri voi kieltää ajamisen, jos ajoterveys ei ole kunnossa.

Suuri kysymys on, pitäisikö ikärajaa laskea 70 vuodesta tai valvontatarkastuksia tihentää sen jälkeen. Lääkäreillä on suuri vastuu, mutta yhtä tärkeitä ovat oma harkinta ja kuljettajan läheisten ihmisten vaikutus. Kumpikaan ei ole käytännössä helppo asia.

Liikenneturvan selvityksen mukaan joka kolmas suomalaisista on ollut huolissaan läheisensä tai tuttavansa ajoterveydestä. Heistä kolme viidestä on myös ottanut asian puheeksi.

Lääkäreille tehdyn kyselyn perusteella vain harva potilas ottaa oma-aloitteisesti ajoterveytensä puheeksi lääkärin kanssa. Niinpä omaiset ja läheiset voivat auttaa lääkärin arviota ja ratkaisua kertomalla lääkärille tietonsa ikääntyneen ajokyvystä.

Lääkärille lähtökohta on tukea ajokyvyn säilyttämistä, mutta myös muiden tielläliikkujien turvallisuus vaikuttaa ratkaisuihin.