Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Brittien täytyy päättää, mitä oikeasti haluavat

  • Karjalainen
Optimistit Britanniassa uskovat, että Theresa Mayn vähemmistöhallitus voi jatkaa uusimmasta kriisistä huolimatta. Kriisi syntyi, kun kovaa neuvottelulinjaa erolle EU:sta ajaneet brexit-ministeri David Davis ja ulkoministeri Boris Johnson erosivat hallituksesta. Kummallekin nimettiin nopeasti seuraaja. He vakuuttavat tukea pääministerille ja hallituksen yhtenäisyydelle neuvotella Britannialle parasta mahdollista eroratkaisua.

Vaikeaa tulee varmasti ja kiirekin. Britannian ja EU:n neuvottelut eron ehdoista ja käytännön seurauksista ovat takunneet ja venyneet. Jotta ero voisi tapahtua alkuperäisen suunnitelman mukaan ensi keväänä, pitäisi brexit-sopimus saada valmiiksi nyt syksyllä. Se ei näytä todennäköiseltä. Britannia mielii myös pitkää siirtymäaikaa, johon EU suhtautuu nihkeästi.

Vaihtoehtoja on paljon. Niistä tärkein on, että brittien pitää päättää, mitä he oikeasti haluavat. Osa haikailee uusia vaaleja, mutta ei konservatiivien pääministeri May. Todennäköisesti vaalit nostaisi valtaan työväenpuolueen. Pääministeriksi tulisi EU-eron kannattaja Jeremy Corbin, mutta työväenpuolueen äänestäjissäkin on paljon EU-jäsenyyden kannattajia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne on sama muissakin puolueissa. Puheet EU-eron perumisesta ovat lisääntyneet ja vaatimukset uuden kansanäänestyksen järjestämisestä voimistuneet. Eräiden mielipidemittausten mukaan EU-kannattajia olisikin nyt enemmän kuin eroa haluavia. Kesällä 2016 britit äänestivät niukasti eron puolesta.

EU-ero ei ole yksin brittien oma asia, sillä seuraukset säteilevät Suomeen ja Pohjois-Karjalaankin. Ulkomaalaisten kaupankäynti ja yleensä yritystoiminta Britanniassa vaikeutuisi. Samoin ihmisten vapaaseen liikkumiseen tulisi rajoituksia.

Selvää on, että EU ei voi sallia briteille erivapauksia - rusinoiden napsimista pullasta. Tavaroiden, palveluiden, pääomien ja ihmisten vapaa liikkuvuus on pyhä asia yhtenäiselle EU:lle. Jos neuvottelut vielä monimutkaistuvat ja viivästyvät, voi soppaa kaatua myös suomalaisten syliin. Suomesta tulee ensi vuoden heinäkuussa EU:n puheenjohtajamaa.

Vaikka puheenjohtajamaalla ei olekaan suoraa roolia neuvotteluissa, niin EU:n yhteinen ääni ja yhtenäisyys ovat varmasti koetuksella heti ensi kevään EU-vaalien jälkeen, jolloin EU-eron pitäisi olla voimassa ja totta.