Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Kela-kyytien sotku venyy kohtuuttoman pitkäksi

  • Karjalainen
Kelan korvaamien taksikyytien toiminta on Pohjois-Karjalassa edelleen pahasti sekaisin. Tilanne on nyt jatkunut jo lähemmäs kaksi viikkoa uuden liikennepalvelulain tuomien muutosten jälkeen.

Edelleenkään autoja ei ole, tai kyydit ovat usein myöhässä. Aina asiakas ei saa edes vastausta puheluunsa (Karjalainen, 11.7. ja 10.7.).

Ongelmia on ollut sekä Pohjois-Karjalassa että muualla maassa. Kela kertoo seuraavansa Pohjois-Karjalan tilannetta päivittäin (Karjalainen, 11.7.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanteen paljastuttua Kela lupasi saada kyydit toimimaan asianmukaisesti jo viime viikonlopun aikana (Karjalainen, 4.7.). Kelan tuoreimman kertoman mukaan kyytien välitys toimii nyt ilman suurempia ongelmia kahta aluetta lukuun ottamatta (Karjalainen, 11.7.). Pohjois-Karjala kuuluu ilmeisimmin hankalimpiin alueisiin.

Pohjois-Karjalassa ainakin oli jo ennen heinäkuuta tiedossa, että ongelmia on tiedossa. Moni taksiyrittäjä ei ollut kiinnostunut tekemään sopimusta kilpailutuksen voittaneen välityskeskuksen kanssa, koska koki ehdot liian huonoiksi (Karjalainen, 20.6.).

Kelallekaan ei siis voinut tulla yllätyksenä, että järjestelmä ei ehkä toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Lisäksi Kelankin tiedossa pitäisi olla, että Pohjois-Karjala on suurien etäisyyksien maakunta, jossa esimerkiksi sairaalakyydeille voi tulla mittaa hyvinkin paljon.

Kela-kyydit ovat niitä käyttäville äärimmillään elintärkeitä. Tämän lisäksi kysymys on yhdenvertaisuudesta.

Sekaannusta ei olisi ylipäätään pitänyt päästää syntymään, vaan ongelmakohtiin olisi pitänyt kyetä varautumaan etukäteen. Vielä kohtuuttomampaa on, että sotku jatkuu edelleen.