Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Suomen huippukokous sujuu sovinnollisesti

  • Karjalainen
Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat maanantaina Helsingissä. Suomalaiset voivat suhtautua rauhallisesti huippukokoukseen ja sen seurauksiin kaikista jännitteistä huolimatta. Tulossa on sovinnollinen tapaaminen. Sitä oli vaikea uskoa vielä keskiviikkona, kun Trump räyhäsi Brysselissä Saksalle ja Nato-maille.

Se oli enemmän teatteria, joka suunnattiin Trumpin kotimaahan ja hänen kannattajilleen. Hän on rakentanut kannatuksensa kovaäänisten puheiden ja suurten lupausten varaan. Amerikkalaiset halusivat kuulla sen, mitä Trump oli luvannut julistaa Euroopalle. Torstaina Trumpin kerrottiin painostaneen Natoa nopeisiin toimiin ja uhitelleen Nato-erolla, jotta Nato-maat ottaisivat itse suurempaa roolia ja taloudellista vastuuta Euroopan puolustamisessa.

Tilanteen ylitulkintoja rauhoitteli Suomen presidentti. Sauli Niinistön mukaan Naton ja Yhdysvaltojen välit ovat paremmat kuin tuoreesta julkikuvasta voi herkästi päätellä, ja Nato on sisäisesti entistä yhtenäisempi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Krimin liittämistä Venäjään pidetään laittomana ja sen seurauksena yhteisiä kauppapakotteita Venäjää vastaan oikeutettuna.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Näiden kahden asian odotetaan nousevan keskeisesti esille maanantaina huippukokouksessa, samoin sekavan maailmantilanteen yleensä, esimerkiksi Syyrian sotaisan sotkun.

Trumpin odotetaan tunnustelevan kauppasuhteiden lisäämisen mahdollisuuksia pakotteita höllentämällä tai niistä huolimatta. Putinin aikeista tiedetään vähemmän. Toisin kuin Trump, Putin osaa toimia kansainvälisen diplomatian näkyvillä sivuilla ja myös kulisseissa.

Joka tapauksessa keskeisen tärkeää on, että suurvaltajohtajat tapaavat nokitusten ja pysyvät puheväleissä. Vasta tulevat vuodet ja vuosikymmenet näyttävät, kuinka tärkeää on, jos jännitteitä pystytään vähentämään juuri Suomessa. Tapaaminen on Suomessa, koska Suomella on hyvät ja luottamukselliset välit sekä Venäjään että Yhdysvaltoihin.

Näin siitä huolimatta, että Yle Uutisten teettämän kyselyn (12.7.) mukaan suomalaiset eivät luota kummankaan presidentin onnistuneen tekemään maailmasta turvallisemman. Siksi Suomen määrätietoinen toiminta rauhallisen kehityksen edistämiseksi on tärkeää.