Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Epäsuosittu hallitus menettää tukijoitaan

  • Karjalainen
Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus menettää tukijoitaan. Hallituksen suosio on laskusuunnassa (HS, 13.7.). Samaan aikaan melkein puolet suomalaisista on sitä mieltä, että SDP on suosituin puolue maan seuraavaan hallitukseen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä kyselystä (11.7.).

Tämä kehitys näkyy myös viime aikojen puoluekannatuskyselyissä. Niissä SDP on noussut kärkipaikalle ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne pääministerisuosikiksi. Kärkipaikoista kamppailevat toki myös kokoomus ja Petteri Orpo. Keskustan kannatus on pudonnut paljon ja sinisten suosio mataa vaatimattomissa gallup-lukemissa.

Perussuomalaisten kannatus on kääntynyt nousuun, ja rohkeimmat intoilevat taas vaalivoitosta ja valtaan noususta. Jos muilta puolueilta kysytään, niin perussuomalaisia ei kelpuuteta seuraavaan hallitukseen. Niinpä puheenjohtaja Jussi Halla-aho julistaa perussuomalaisten tähtäävän piikkipaikalle ja pääministeripuolueeksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt HS:n tuoreimman kyselyn mukaan 39 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että hallitus on onnistunut tehtävissään melko tai erittäin huonosti. Määrä oli suurempi edellisen kerran joulukuussa 2016. Sen sijaan 25 prosenttia vastanneista arvioi hallituksen suoriutuneen melko tai erittäin hyvin. Määrä on laskenut tämän vuoden aikana.

Hallituksen suosion lasku on yllätys, jos sitä peilaa talouskasvun jatkumiseen ja työllisyyskehityksen paranemiseen, joihin hallituksellakin on ollut omat ansionsa.

Yllättävintä uusissa luvuissa on, että hallitus näyttää menettävän myös yrittäjien tuen, vaikka se on alleviivaten tehnyt paljon juuri yrittämisen edistämistä kannustavia tekoja. Professori Ilkka Ruostetsaaren tulkinnan mukaan nyt yrittäjätkin antavat hallitukselle yhtä heikon arvosanan kuin työväestöön kuuluvat. Ilmeisesti hallituksen olisi pitänyt tehdä enemmän ja paremmin. Enää uusia avauksia ei tule ennen vaaleja.

Toisaalta hallituksen kannatus laski yllättävän vähän, jos otetaan huomioon julkinen poru ja suuttumus sote-uudistuksen viivästymisestä tai aktiivimallin kansalaisia kurittavista seurauksista. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa myös kehnon arvion. Vastaajista 44 prosenttia on sitä mieltä, että hän onnistunut tehtävissään melko tai erittäin huonosti.