Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Pääkirjoitus

Yökerhojen taattava asiakkaiden turvallisuus

  • Karjalainen
Joensuussa on sattunut lyhyelle aikaa kaksi väkivallantekoa yökerhoissa. Huhtikuun lopussa Pohjois-Karjalan Osuuskaupan Bepopissa 20-vuotias mies puukotti 18-vuotiasta miestä. Loppuviikosta perjantain vastaisena yönä kolme ihmistä sai vakavia vammoja puukosta Restamaxin omistamassa Viihderavintola Ilonassa.

Poliisi kommentoi huhtikuussa, että tapaus on erittäin harvinainen Joensuussa. Vain pari kuukautta myöhemmin kuitenkin tapahtui sama, mutta uhreja oli vieläkin enemmän.

Yksi Ilonassa loukkaantunut oli vahtimestari, joka meni väliin puukotustilanteeseen. Yökerhojen turvallisuudesta vastaavat vahtimestarit ovatkin keskeisessä roolissa, kun eri asteisesti päihtyneitä asiakkaita pidetään aisoissa. He ovat yökerhon poliiseja, joita tarvitaan näissä tapauksissa nopeasti apuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Joensuun puukotukset horjuttavat silti kansalaisten turvallisuudentunnetta. Tämä pakottaakin kehittämään uusia keinoja ja uutta teknologiaa turvallisuuden parantamiseksi.

Ruisrockissa kokeiltiin ensimmäistä kertaa suomalaisyrityksen kehittelemää kameraa, joka näkee vaatteiden alle. Tämä kamera mittaa kehosta huokuvaa lämpöä, ja se erottaa vaatteiden alla piilossa olevat esineet.

Ruisrockin aikaan kuvattiin yli 11 000 festivaalivierasta, ja järjestäjän mukaan ihmisiltä löytyi kaikenlaista (Yle, 11.7.)

Festivaalikansa piti kameran käyttöä hyvänä: kuvaamalla tehtiin jotakin uutta turvallisuuden eteen.

On ikävää, että pieni, väkivaltainen porukka aiheuttaa toiminnallaan turvattomuuden tunnetta yhteisössä, minkä vuoksi on etsittävä uusia keinoja myös torjua näitä tekoja. Se on välttämätöntä vaikkapa yökerhoissa: asiakkaiden turvallisuus on taattava kaikissa tilanteissa.