Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Kansallispuistot eivät saa muuttua kauhupuistoiksi

  • Karjalainen
Tarvittiin vaaratilanne, ennen kuin Suomen luontoretkeilyalueiden tila tuli suuren yleisön tietoon. Tämä herätys oli Repoveden kansallispuiston riippusillan pettäminen heinäkuun alussa.

Metsähallituksen tiedossa korjausvaje on ollut jo aiemminkin. Suomen kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen ylläpitämien retkeilypaikkojen korjausvelka on Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan kasvanut jo 44 miljoonaan euroon (Karjalainen, 5.7.).

Ongelma on syntynyt, kun uusia kansallispuistoja on perustettu ja muita alueita lisätty Metsähallituksen hoitoon, mutta perusrahoitus on pysynyt entisellä tasolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Repoveden turman vuoksi Metsähallitus ilmoitti ensiksi tarkistavansa kaikkien riippusiltojensa kunnon elokuun loppuun mennessä. Nyt se on ilmoittanut ulottavansa tarkistukset myös hallinnassaan oleviin näkö- ja luontotorneihin (Karjalainen, 10.7.). Tällaisia torneja on myös Pohjois-Karjalassa.

Luontoretkeilyn ja muiden luonnossa tapahtuvien harrastusten suosio on Suomessa kasvussa. Metsähallituksen mukaan etenkin kansallispuistojen kävijämäärät ovat viime vuosina lisääntyneet.

Luontoympäristön ei ole tarpeen olla kliinisen turvallinen, mutta yleisön käyttämien ja suosittujen retkeilyreittien tulee kuitenkin täyttää kohtuulliset turvallisuusvaatimukset. Käytön lisääntyminen on myös otettava huomioon.

Yksi hyvä esimerkki on Kuusamon Karhunkierros, joka kuuluu Metsähallituksen mukaan Suomen suosituimpiin retkeilyreitteihin. Reitillä järjestetään myös polkujuoksutapahtuma, jonka suosio on vuosi vuodelta lisääntynyt. Tänäkin vuonna 2 500 ihmistä juoksi Pienen Karhunkierroksen maastoportaita, jotka ovat Metsähallituksenkin tietojen mukaan varsin heikossa kunnossa.

Luontoliikunta on yksi Suomen harvoista maailmanluokan matkailuvalteista. On tärkeää, ettei liikkujan tarvitse Metsähallituksen ylläpitämillä reiteillä pelätä henkensä puolesta reitin kunnon vuoksi. Luonto tarjoaa huikeat elämykset kyllä myös ilman tätä ylimääräistä jännitystekijää. Reittien huoltoon käytettävä perusrahoitus on nostettava ajan vaatimalle tasolle. Luonto on Suomen kunnia-asia.