Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Murros uhkaa mökkeilyä, vaikka kauppa on käynyt

  • Karjalainen
Kesämökkien kauppa on käynyt tänä vuonna viime vuotta vilkkaammin, ilmenee Kauppalehden selvityksestä (11.7.). Pohjois-Karjalassa vuotuiset kesämökkikaupat ovat lisääntyneet 10 vuodessa melkein kolminkertaiseksi. Viime vuonna myytiin 143 kesämökkiä, joista eniten (25) Liperissä.

Koko maassa myytyjen mökkien keskihinta on viime vuosina laskenut. Sen sijaan Pohjois-Karjalassa kauppojen viime vuoden mediaanihinta, 61 000 euroa, on pysynyt lähes samana kymmenen vuoden takaiseen hintatasoon nähden.

Pohjois-Karjalassa on yksityisomistuksessa lähes 21 500 kesämökkiä. Siihen nähden viime vuoden kauppamäärä on vähän, mutta se kertoo laajemmin menossa olevasta kehityksestä. Mökkien omistajat ukkoutuvat, vanhenevat. Nuoremmat ikäluokat eivät enää halua omaa kesämökkiä. Uusia mökkejä rakennetaan aiempaa vähemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parhaiten kaupaksi käyvät laadukkaat mökit, jotka ovat lähellä asutuskeskuksia ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Mökkimatkan on oltava kohtuullinen, ei liian pitkä. Vaikka vaatimattomasti varusteltu vanha mökki olisi rannalla, se ei välttämättä käy kaupaksi. Vesistön koolla, laadulla ja sijainnilla on merkitystä.

Lievästä laskusta huolimatta mökkien keskimääräiset hinnat ovat pysyneet melko vakaana viime vuodet. Hintaerot ovat sen sijaan kasvaneet haitarin kummassakin päässä.

Varustelutaso nostaa uusien mökkien hintaa jopa lähelle omakotitaloa, jos mökillä on samat mukavuudet: sähköt, suihkut, sisävessat ja viemäröinti. Sellaiset loma-asunnot kiinnostavat aiempaa enemmän ulkomaisia ostajia, ennen eniten venäläisiä ja nyttemmin saksalaisia. Heidän kiinnostustaan lisäävät vapaat veneilymahdollisuudet ja Suomen jokamiehen oikeudet, jotka ovat eurooppalainen erikoisuus.

Suomalaisilla vuokramökkeilyn suosio kasvaa, asuntoautojen kauppa lisääntyy ja osa viettää kesälomiaan ulkomaanmatkoilla. Kun vanhat perintömökit eivät käy kaupaksi, Pohjois-Karjalaankin voi syntyä autiotalojen kaltaiset autiomökkien markkinat. Se on taloudellista hukkakäyttöä. Lisäisikö mökkien ja tonttien aktiivinen markkinointi kauppaa edes saman verran kuin kunnat ovat saaneet uutta asutusta kylien autiotaloihin. Mahdollisuuksia on ja niitä kannattaa kokeilla.