Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Mobiiliajokortti syntyi, lakipykälät puuttuvat

  • Karjalainen
Suomalaisilla on loppuvuoteen mennessä käytettävissään uusi sähköinen viranomaispalvelu, mobiiliajokortti (Karjalainen, 18.7.).

Kysymyksessä on älypuhelimeen ladattava sovellus, jota voi käyttää henkilöllisyyden ja iän toteamiseen tämänhetkisten tietojen mukaan ainakin postiasioinnissa sekä alkoholin ostamisessa ravintoloissa ja vähittäismyynnissä.

Trafin kehittämä mobiiliajokortti ei kuitenkaan nimestään huolimatta toistaiseksi kelpaa oikeana ajokorttina, vaan liikenteessä tarvitaan yhä perinteinen ajokortti. Mobiiliajokortin hyväksyminen liikenteessä edellyttää ajokorttilain muutosta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne on hyvä esimerkki suomalaisten sähköisten palveluiden kehittämisestä. Nyt olisi olemassa uusi väline, mutta pykälät eivät ole kunnossa. Sähköisen tunnistautumisen suhteen laki on pitkälti ajan tasalla, mutta kansallista tunnistautumissovellusta ei edelleenkään ole, vaan valtaosa kansalaisista käyttää tunnistautumiseen verkkopankkitunnuksia tai älypuhelimen mobiilivarmennetta.

On pakko kysyä: eikö mobiiliajokorttia olisi samalla vaivalla voitu kehittää laajemmassa yhteistyössä niin, että se kelpaisi henkilöllisyyden tunnistamiseen kaikissa sitä vaativissa tilanteissa sekä verkossa että reaalimaailmassa? Olisi helppo kuvitella, että Suomen kokoisessa ja teknisesti pitkälle kehittyneessä maassa tämänkaltaiset ratkaisut eivät olisi mahdottomia.

Uusia sähköisiä sovelluksia tarvitaan, ja selvää on, että tietoturvakysymykset hidastavat niiden kehittämistä. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, että sähköiset viranomaispalvelut eivät jää sirpalemaisiksi, vaan niiden käyttö on kansalaisille mahdollisimman yksiviivaista.