Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Eläkeläiset ratkaisevat eduskuntavaalit

  • Karjalainen
Demarien kannatus on viime kuukausina vakiintunut puoluegallupien kärkipaikalle. Tuoreimman kyselyn mukaan (HS, 18.7.) SDP:tä äänestäisi 22 prosenttia suomalaisista. Edellisen kerran suosio oli näin suurta keväällä 2016.

Myös kokoomuksen kannatus on vakiintunut yli 20 prosenttiin. Näillä näkymin kärkipaikan pääministeripuolueeksi ja etulyöntiaseman seuraavan hallituksen muodostamiseen vie jompikumpi. SDP:n ja kokoomuksen kannatuksen ero mahtuu yhä parin prosenttiyksikön haarukkaan.

Viime viikkojen kyselyissä suurimmat pääministerisuosikit ovat SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo. Vaalit ratkeavat paljolti eläkeläisten äänillä ja sillä, kumpi saa eläkeläiset puolelleen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Etenkin SDP on jo aloittanut eläkeläisten kosiskelun lupaamalla korotuksia pienimpiin eläkkeisiin. Demarien aktiivisuuteen on monta syytä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan (12.7.) SDP:llä on muita puolueita enemmän ikääntyneitä kannattajia ja eläkeläisjäseniä. Vielä suurempi vaikutin on eläkeläisten kasvanut ja edelleen kasvava äänestysvoima.

Eläkeiässä olevien äänestäjien määrä on lisääntynyt muutamassa vuodessa yli 220 000:lla miltei 1,2 miljoonaan. Lisäksi tiedetään, että juuri eläkeläiset äänestävät kaikkein aktiivisemmin ja varmimmin. Nuoremmat ikäluokat äänestävät vähemmän ja nukkuvat herkemmin vaaleissa.

Siksi eduskuntavaalit voittaa se, joka saa viestinsä ja lupauksensa kiinnostamaan eläkeläisiä enemmän kuin muut, ja niin paljon, että nämä lähtevät äänestämään.

Demarit eivät kuitenkaan ratsasta pelkästään eläkeläisten asioilla. Kärkiteemoja on myös hallituksen sote-mallin kaataminen, samoin ensi vaalikaudella uudet panostukset koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen. Niitä Rinne lupaili tiistaina Suomi-areenan tentissä Porissa (Karjalainen, 18.7.). Rinteen mukaan SDP:n kannatuksen kasvua selittää puolueen johdonmukainen aloitteellisuus viime aikoina.

Orpo puolestaan lupaa jatkaa kokoomuksen työllisyyden, talouskasvun ja verotuksen uudistamisen politiikkaa, joilla on saatu paljon hyvää aikaiseksi. Talouden leikkauksilta vältytään, jos Suomen talouskasvu onnistutaan pitämään yli kahden prosentin vauhdissa.