Keskiviikko, 19.12.2018 
Iikka, Iiro
Pääkirjoitus

Heinäveden kaivoshanke puntaroidaan huolella

  • Karjalainen
Hienoa ja tärkeää, että heinäveteläiset ja leppävirtalaiset ovat hereillä (Karjalainen, 19.7.). Heinävedellä selvitetään mahdollisuuksia grafiittikaivoksen avaamiseen. Menossa on esiselvityksiä ja hankekartoitus alkaa syksyllä. Vasta sen jälkeen brittiläinen kaivosyhtiö päättää, hakeeko se kaivoslupaa. Lupien saanti kestää lyhimmilläänkin useita vuosia.

Hanketta on valmisteltu avoimesti niin kuin kuuluukin tehdä. Niinpä ei ole yllätys, että hanke herättää paikallisissa asukkaissa pelkoja ja kritiikkiä jo nyt. Yllätys olisi, jos asukkaat eivät reagoisi. Kansalaisvaikuttamiselle on paikkansa ja mahdollisuutensa monivuotisen lupaprosessin jokaisessa vaiheessa. Vastuutonta on lietsoa vastarintaa ja levittää katteettomia uhkakuvia.

Lähtökohtaisesti suomalainen ympäristölupamenettely kaivoshankkeissa on hyvä, ja siihen täytyy voida luottaa. Suomeen ei sallita epäilyttäviä ja ympäristölle turmiollisia kaivoksia. Aiemmin on tehty virheitä, mutta vahingot täytyy korjata ja ottaa virheistä opiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toki ymmärrettävää on myös luonnonsuojeluväen kanta. Heistä Suomen kaivostoimintaa säätelevät lait ja määräykset ovat liian löysät.

Ympäröivän luonnon ja vesistöjen varjelu on tässäkin kaivoshankkeessa keskeisen tärkeää. Vesistöjä ei saa uhrata ja pilata - se on selvää. Kaivostoiminnan pelätään vaurioittavan laajasti ja peruuttamattomasti ainutlaatuista Saimaan vesistöä. Tätä mieltä ovat esimerkiksi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ja Etelä-Savon maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.). Wuorinen haluaa Itä-Suomen maakunnat yhteiseen rintamaan.

Heinäveden kaivoshanke on tärkeä myös Pohjois-Karjalalle. Heinävesi liittyy osaksi Pohjois-Karjalaa ensi vuoden alussa. Pohjois-Karjalassa halutaan kehittää kaivannaisteollisuutta. Ilomantsissa ja Polvijärvellä on näyttöä siitä, että kaivokset toimivat ympäristöä pilaamatta ja uhkaamatta. Samalla tarkkuudella ja huolellisuudella on suhtauduttava kaikkiin uusiinkin kaivoshankkeisiin jo tutkimusvaiheessa.

Grafiitti kiinnostaa, koska sillä uskotaan olevan kasvavaa kysyntää sähköautojen akkuihin. Grafiittiesiintymä on myös Kiihtelysvaarassa, ja sielläkin on tehty tutkimuksia. Lisäksi Outokummun Keretin alueella tutkitaan kobolttiesiintymän hyödyntämistä. Kobolttiakin tarvitaan akkujen valmistukseen.