Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Yliopisto vähittäiskaupan koulutuksen airueksi

  • Karjalainen
Kauppaneuvos Harri Broman avasi Karjalaisen haastattelussa (20.7.) keskustelua kaupallisen alan koulutuksesta tai pikemminkin sen puutteista. Bromanin mukaan Suomesta puuttuu kansainvälisen vähittäiskaupan osaamista, koska tarjolla ei ole asianmukaista koulutusta.

Bromanin mukaan yliopistoissa ja kauppakorkeakoulussa on tällä hetkellä maksimissaan 20 opintopisteen verran opetusta vähittäiskaupasta. Osassa sitä ei ole ollenkaan. Broman kuuluttaakin koko tutkinnon perään.

Asiaan on syytä suhtautua vakavasti, kun tämän tason yritysjohtaja ja kauppias asiasta puhuu. Hän puhuu myös kokemuksesta, sillä Broman Groupiin kuuluva Motonet ei voi pian enää laajentua kotimaassa, ja omistajalla on tahtoa laajentua tällä konseptilla kansainvälisille markkinoille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Bromanin perheyritys on tehnyt menestyksellä kauppaa jo vuosikymmeniä. Pohjois-Karjalassa on ollut kauan kaupan alan osaajia. Karjalaiset kauppamiehet on jonkinlainen käsite. Senkin vuoksi asiaan on syytä suhtautua vakavasti.

Jos tätä karjalaista kaupanteon kulttuuria ja osaamista on halu tehdä tunnetuksi maailmalla, siihen täytyy löytyä tekijöitä omasta takaa. Se taas vaatii sen, että asianmukaista koulutusta on saatavilla.

Näin on laita muun muassa Ruotsissa, missä myös koulutusorganisaatiot ja liike-elämä tekevät tiivistä yhteistyötä. Vähittäiskaupan koulutuksella on pääyhteistyökumppanit.

Yritykset ymmärtävät tässä omankin etunsa: tukemalla koulutusta ne varmistavat osaavan henkilöstön saannin jatkossa.

Onkin helppo luetella ruotsalaisia kaupan alan brändejä - kuten H&M ja Ikea - jotka ovat valloittaneet käytännössä kaikki maanosat.

Olisiko tässä siis iskun paikka Itä-Suomen yliopistolla, joka tarjoaa jo kauppatieteellistä koulutusta? Syksyllä yliopisto jo tekeekin uuden avauksen, kun se tarjoaa yhden uuden vähittäiskaupan opintokokonaisuuden.

Se on hyvä alku. Tästä pitäisi kehittää edelleen kokonaisuus, joka johtaa tutkintoon vähittäiskaupan opinnoista.

Jos joensuulaisen Bromanin intresseissä on laajentua kansainvälisille markkinoille, löytynee tällaiselle opintokokonaisuudelle muitakin halukkaita pääyhteistyökumppaneita.