Maanantai, 20.5.2019 
Karoliina, Lilja, Lilli
Pääkirjoitus

Brittien EU-erossa huonoja ja huonompia vaihtoehtoja

  • Karjalainen
EU:n komissio kehottaa Suomeakin varautumaan, että sittenkin Britannia eroaa EU:sta ensi keväänä ilman mitään sopimusta. Brittien ero on Euroopalle huono vaihtoehto mutta vielä huonompi on pakkolähtö ilman sopimista.

Sopimukseen pääsy näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Todennäköisempää on pakkoero, joka tulee voimaan heti maalis-huhtikuun vaihteessa ilman siirtymäaikoja. Silloin vaikutukset - suomalaistenkin näkökulmasta - alkaisivat välittömästi vaikeuttaa kaupankäyntiä, yritysten toimintaa ja ihmisten vapaata liikkumista.

Neuvotteluja EU:n ja brittien kesken on toki käyty ja niitä jatketaan. Tosin neuvottelut ovat olleet näennäistä junnaamista, sillä varsinaiseen asiaan ollaan vasta pääsemässä. Britit saivat vasta viime viikolla poliittisesti hyväksytyksi omat käytännön tavoitteensa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kiire tulee ja paine kasvaa, koska sopimus pitäisi saada valmiiksi lokakuussa. Neuvottelut ovat kova pala myös EU:lle. Brittien käytännön tavoitteet voi nähdä yritykseksi noukkia heille mieluisat rusinat pullasta. EU ei voi sallia erivapauksia briteille, sillä jos niin tehdään, tulee varmasti uusia pyytäjiä vaatimaan etuja itselleen. Näin EU:n yhtenäisyys alkaisi rakoilla vaarallisesti.

Jos ero toteutuu ilman sopimista, ei EU saa briteiltä kymmenien miljardien eurojen erorahoja. Tämä niistäisi myös Suomen kansantaloutta ja sen kehitystä tulevina vuosina. Suomelle on erittäin tärkeää, mitä brexit vaikuttaa tulevaisuudessa Suomen EU:lta saamiin rakennerahastorahoihin, ja miten vähennykset Suomessa kohdennetaan.

Oma lukunsa on brittien sisäpolitiikka, jossa voi tapahtua melkein mitä vaan ennen EU-eron voimaantuloa.