Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Hyvä työllisyyskehitys jatkuu maakunnassakin

  • Karjalainen
Hallituksen työllisyystavoite täyttyy ja toteutuu etuajassa. Henkseleiden napsutteluun ei ole kuitenkaan aihetta. Seuraavan hallituksen täytyy nostaa työllisyysasteen tavoite 75 prosenttiin, ja jatkaa vastuullista politiikkaa, jotta yritystoiminnalle luodaan edellytyksiä uusien työpaikkojen synnyttämiseksi.

Toki Suomen talous- ja työllisyyskehitys on paljon kiinni maailmantilanteesta. Kun EU:lla ja maailmanmarkkinoilla menee hyvin, menee Suomellakin paremmin. Realistisia uhkakuvia ovat maailmantalouden kasvun hiipuminen, mahdollisten kauppasotien säteily, brittien EU-eron seuraukset, Venäjä-pakotteiden jatko tai niiden kiristyminen. Kaikilla näillä on työllisyysvaikutuksia Suomeenkin.

Nyt työttömyys on kuitenkin vähentynyt reippaasti ja Suomeen on syntynyt kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja. Hallitus ja oppositio ovat erimielisiä uusien työpaikkojen määrästä - totta kai, se kuuluu politiikkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalassakin työllisyyskehityksessä on paljon myönteistä, vaikka työttömiä on yhä suhteellisesti enemmän kuin missään muualla koko maassa.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt merkittävästi 740 henkilöllä (18 prosenttia) verrattuna viime vuoden kesäkuun lukuihin. Alle 25-vuotiaita työttömiä on 222 ja yli 50-vuotiaita peräti 641 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Maakunnan työttömyys vähenee ikähaitarin kummassakin päässä.

Myöhempi kehitys näyttää, korjaantuuko rakenteellinen ongelma. Ikääntyneiden pitkäaikaistyöttömien joukossa on ollut paljon sellaisia, jotka on käytännössä tuomittu liki ikuiseen työttömyyteen. Ei ole järkevää pitää heitä työttömien tilastossa. Työttömyyden ongelmaa korjaa osaltaan myös eläköityvien ikäluokkien suureneminen.

Nuoria on työttömänä aiempaa vähemmän, samoin Pohjois-Karjalassa kirjoilla olevia ulkomaiden kansalaisia. Molemmat ovat tulevaisuuden kannalta myönteistä kehitystä.

Kunnista työllisyys on parhaalla tolalla Liperissä ja Kontiolahdella. Suhteellinen työttömyys on suurinta Outokummussa. Joensuussa työttömien määrä väheni vuodessa 840 ja Lieksassa 161 henkilöllä. Suuri suhteellinen parannus tapahtui myös Juuassa. Työllisyys on parantunut kaikilla kolmella seutukunnalla.