Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Rahan niukkuus selittää vaalien ehdokaspulaa

  • Karjalainen
Lähteminen ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin vaatii henkilökohtaisen taloudellisen riskin ottamista. Tämä on realismia etenkin uusille ehdokkaille, jotka yrittävät haastaa istuvia kansanedustajia. Uusille tilanteen tekee hankalaksi se, että Pohjois-Karjalan kahdeksasta kansanedustajasta ainakin kuusi aikoo asettua uudelleen ehdolle ensi huhtikuun vaaleissa (Karjalainen, 26.7.).

Uusia ehdokkaita halutaan ja tarvitaan, mutta taloudellinen kynnys on noussut entistä korkeammaksi. Vaaliraha on tiukassa niin puolueilla kuin paikallisella elinkeinoelämälläkin. Niukkuuden jakamiseen on oma vaikutuksensa silläkin, että ensi keväänä on peräti kolmet vaalit lyhyellä aikaa.

Jos Savo-Karjalasta haluaa tosissaan eduskuntaan, on vaalityötä tehtävä pitkään ja hartaasti sekä Pohjois-Karjalassa että Savossa. Omassa maakunnassa pyöriminen ei enää riitä, vaikka olisi kuinka paljon henkilökohtaista valo- ja vetovoimaa. Ehdokkaan vaalikassassa on oltava vähintään 50 000 euroa, ehkä enemmänkin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikeuskerrointa lisää se, että Savo-Karjalan vaalipiiristä valitaan ensi vaalikaudelle yksi kansanedustaja vähemmän kuin nyt on, koska alueen asukasmäärä on pudonnut.

Oma pohdintansa on istuvien kansanedustajien haastajat. Onko Pohjois-Karjalan kunnissa paikallispolitiikassa sellaisia henkilöitä, joilla olisi todellisia mahdollisuuksia saada riittävästi kannatusta myös Savon puolelta tullakseen valituksi eduskuntaan. Sellaisia nimiä on näköpiirissä niukasti. Toivottavasti heitä löytyy ja toivottavasti tulevat esiin hyvissä ajoin.

Edellisissä vaaleissa äänestettiin ensimmäisen kerran yhdistetyn vaalipiirin ehdokkaita. Suurin osa pohjoiskarjalaisista äänesti oman maakunnan ehdokkaita, ja vastaavasti savolaiset savolaisia. Maakuntarajalla on edelleen merkitystä.

Pian päättyvän vaalikauden vuodet ovat näyttäneet, että Savo-Karjalan savolaiset kansanedustajat ovat jääneet varsin kasvottomiksi pohjoiskarjalaisille - ja sama toisinpäin. Aiheellista on myös kysyä, mitä savolaiset edustajat ovat tehneet ja saaneet aikaiseksi pohjoiskarjalaisten hyödyksi.

Joka tapauksessa tulossa on tärkeät vaalit. Oleellista on, että ehdolle saadaan pystyviä miehiä ja naisia eri puolilta maakuntaa.