Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Maakunnan väestöluvut kohti parempaa

  • Karjalainen
Tilastokeskuksen tuoreimmat, torstaina julkaistut väestötilaston ennakkotiedot sisältävät Pohjois-Karjalalle myönteisen yllätyksen.

Maakunnan väkiluku on kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla vähentynyt reilulla 700 hengellä (Karjalainen, 27.7.), mutta tämä ei ole koko totuus maakunnan väestömuutoksista.

Koulutusmaakuntana Pohjois-Karjala kuuluu niihin, joissa poismuutto on selvästi suurinta joka vuosi huhti-kesäkuussa. Syy on luonnollinen. Osa valmistuneista opiskelijoista siirtyy opintojen päätyttyä toisaanne. Piikki aiheuttaa alkuvuoden tilastoharhan, joka tasoittuu loppuvuoden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tänä vuonna poislähtijöitä on ollut kuitenkin aiempaa vähemmän. Kuluvan vuoden alkupuoliskon muuttotappio on 408 henkilöä, kun se vuosi sitten samaan aikaan oli 607 henkilöä. Tulomuutto on pysynyt melko tarkasti viime vuoden tasolla, joten muuttotappion pieneneminen kertoo nimenomaan poismuuton vähenemisestä.

Ilmiön voi tulkita kertovan siitä, että tänä vuonna entistä useampi opiskelunsa päättänyt on saanut töitä tai uuden opiskelupaikan Pohjois-Karjalasta tai on ainakin päättänyt jäädä tänne niitä etsimään. Tätä viestiä on ilman muuta pidettävä myönteisenä.

Myös luonnollinen väestönmuutos, joka Pohjois-Karjalassa on pitkään ollut pahasti miinuksella, on nyt hieman aiempaa pienempi.

Vaikka alkuvuoden reilun 700 hengen kokonaisväestötappio kuulostaa suurelta, se on kuitenkin edellisvuotista selvästi pienempi. Viime vuoden Pohjois-Karjalan kahden ensimmäisen vuosineljänneksen kokonaisväestötappio oli 842 henkilöä.

Loppuvuoden tasoittumisen ansiosta Pohjois-Karjalan kokonaisväkiluku pieneni viime vuonna yhteensä 1 025 ihmisellä.

Tämänvuotiset alkuvuoden luvut lupaavat väestökehitykselle hyvää. Syksyllä maakuntaan on odotettavissa tavallista opiskelijamuuttoa suurempi muuttopiikki, kun myös Savonlinnan lakkautetun opettajankoulutuslaitoksen opiskelijat siirtyvät Joensuuhun.

Alkuvuonna nähty muutos ei ole radikaali, eikä se yksin riitä pysäyttämään kokonaiskehitystä. Muuttotappion pieneneminen on kuitenkin signaali siitä, että muutos on mahdollinen - jos työtä ja elantoa riittää.