Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Maakuntien määrä pidettävä nykyisellään

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalassa on erittäin vahva maakuntahenki. Siitä yksi uusi esimerkki on elokuun viimeisenä lauantaina 25.8. vietettävä ensimmäinen maakuntapäivä.

Pohjoiskarjalaiset samaistuvat voimakkaasti maakuntaansa. Siitä kertoo keväällä tehty valtakunnallinen tutkimus (Karjalainen, 27.3.), jonka mukaan kaikkein vahvin maakunnallinen identiteetti on Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Pohjanmaalla.

Siksi heinäkuun hellepuheet maakuntien määrän vähentämisestä ovat edesvastuuttomia ja ymmärtämättömiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Niistä tuoreimman esitti valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg haastattelussaan (Maaseudun Tulevaisuus, 25.7.). Aiemmin maakuntien määrän vähentämistä on ehdotellut vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto. Jyväskylästä eduskuntaan valittu Aalto tuskin tarkoitti Keski-Suomen maakunnan yhdistämistä johonkin toiseen.

Päivi Nerg johti aiemmin virkamiehenä pitkään sote-uudistuksen valmistelua. Hänen sanoillaan on siksi tavallista enemmän painavuutta - vieläkin. Hallitus valmistelee sotea ja maakuntahallintoa 18 maakuntaan. Ratkaisevat päätökset on tarkoitus tehdä syksyllä.

Nergin mielestä pienempi määrä maakuntia, 5 tai 12, olisi ollut parempi vaihtoehto. Hän ennakoi, että 18 maakuntaa tuskin jää lopulliseksi määräksi. Jos pienimmät maakunnat eivät selviä tehtävistään, niin maakuntien määrä vähenee joko vapaaehtoisella yhteistyöllä tai pakolla kriisimenettelyn mukaisesti.

Virkamiehelläkin on oikeus sanoa mielipiteitään, mutta onko tässä nyt taustalla myös hallituksen laajempaa tahtotilaa tai salattuja sopimuksia. Toki hallituksen sote-esityksessä varaudutaan siihen, että maakuntien asemaan voidaan puuttua, jos asiat menevät pieleen. Kuitenkin lähtökohdan täytyy olla, että sote-uudistuksesta tehdään niin hyvä ja kestävä, jotta seuraavan hallituksen ei tarvitse ensitöikseen ryhtyä sitä purkamaan ja perkaamaan.

Pohjois-Karjalalla on toiminnassa oma ja kelpo Siun soten malli. Se on jalostettavissa hallituksen sote-raameihin, mutta jos siitä ei tule valmista, on hyvä pohja jatkaa toimintaa. Huolta oman maakunnan säilymisestä ei pitäisi olla, mutta herkkänä ja tarkkana on oltava koko ajan, kun tekeillä on suuri hallinnon uudistus.