Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Pääkirjoitus

Lakien säätämistäpyrittävä edistämään

  • Karjalainen
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) tekee kovaa politiikkaa. Hän sanoo, että nykyhallituksen sote-uudistus ei tule koskaan ratkaisevaan eduskunnan suuren salin äänestykseen (Karjalainen, 27.7.).

Krista Kiurun arvion mukaan hänen johtamansa sosiaali- ja terveysvaliokunta saa tehdyksi oman mietintönsä hallituksen esityksestä, mutta uudistus pysähtyy jälleen perustuslakivaliokuntaan. Hänestä hallituksen esitys on niin huono, ettei se läpäise perustuslakivaliokunnan seulaa.

Krista Kiuru on kokenut poliitikko. Siksi hänen sote-sanomisissa on yllättävää ylimielisyyttä. Hän vaikuttaa unohtaneen asemansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lakeja. Valiokuntien jäsenet pyrkivät tekemään niin hyvää lainsäädäntöä kuin mahdollista. Valiokuntien puheenjohtajat vastaavat siitä, että lainsäädäntö etenee. Puheenjohtajan ei kuulu politikoida, eikä hankaloittaa tai jarruttaa lakien valmistelua.

Totta kai taustalla on hallitus-oppositio-asetelma ja puoluepolitikointi. SDP vastustaa hallituksen sote-uudistusta. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut purkaa esitykseen sisältyvän valinnanvapausmallin, jos demarit pääsevät valtaan ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Keskustan ja demarien erimielisyys on näkynyt myös Kiurun johtaman valiokunnan työskentelyssä. Valiokunnan keskustalaiset kansanedustajat tekivät äskettäin Krista Kiurusta kantelun eduskunnan puhemiesneuvostolle ja väittivät Kiurun jarruttavan tarkoituksella valiokunnan työskentelyä. Kiuru kiisti väitteet.

Sote-uudistuksessa on kyse niin suurista asioista, että tehdylle työlle täytyy saada jatkuvuutta yli pian päättyvän hallituskauden.