Torstai, 23.5.2019 
Lyydia, Lyyli
Pääkirjoitus

Maakuntavaalien luonne hämmentää äänestäjiä

  • Karjalainen
Tässä vaiheessa äänestäjät ovat hämmentyneitä lähestyvistä ensimmäisistä maakuntavaaleista. Hämmennystä aiheuttaa epätietoisuus, mistä maakuntavaaleissa on kysymys ja mistä äänestetään.

Näin voi päätellä Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tuhannelle suomalaiselle teettämästä kyselystä. Kyselyn teki Kantar TNS Oy.

Hämmennystä aiheuttaa myös maakuntavaalien ajankohta, joka ei ole vieläkään kirkossa kuulutettu. Jos eduskunnan päätökset sote- ja maakuntauudistuksesta viivästyvät yli vuodenvaihteen tai uudistuksen toimeenpanoa lykätään, siirretään maakuntavaaleja ensi keväästä tuota tuonnemmaksi. Mikäli koko uudistus kaatuu, ei vaaleja järjestetä ollenkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Epävarmuus hämmentää luonnollisesti myös puolueita ja niiden piirijärjestöjä. Maakuntavaaleihin valmistautuminen ja ehdokashankinta ovat jumissa niin kauan kuin epäselvät kysymykset vellovat avoimina.

Kun vaalien ajankohta varmistuu, valtiovallalta tarvitaan voimakas ja nopea panostus selkokieliseen tiedottamiseen äänestäjille maakuntavaaleista. Vaaleissa valitaan maakuntavaltuusto, joka vastaa uudesta maakuntahallinnosta mutta ei kuitenkaan esimerkiksi sote-palvelujen rahoituksesta.

Äänestäjiä hämmentää myös muun muassa se, asettuvatko istuvat kansanedustajalle ehdolle maakuntavaaleissa. Käytäntö tulee vaihtelemaan. Ydinkysymys kuuluu, onko oikein, että kansanedustaja on päättämässä kotikunnan, maakunnan ja eduskunnan asioista. Ehtivätkö ja pystyvätkö kunnolla kaikkeen, ja tuleeko kolmella pallilla istumisesta eturistiriitoja?

Kaks:n kyselyn mukaan maakuntavaaleissa äänestäjälle tärkeimmät valintaperusteet ovat puolueen valtakunnallinen toiminta ja aatteellinen linja. Tämä on ja ei ole yllättävää. Kuntavaalit ovat luonteeltaan muita vaaleja enemmän henkilövaalit. Silti myös kuntavaaleissa on suuri merkitys äänestäjän aatevalinnalla ja puolueen valtakunnallisella toiminnalla.

Yllättävää kyselyssä on, että tärkein valintaperuste ei ole puolueen linja maakunnan päätöksentekoon tai suhtautuminen maakunta- ja sote-uudistukseen. Kertooko tämä äänestäjien väsymistä vuosia jahkattuun uudistukseen? Joka tapauksessa puolueilla on tarve kirkastaa profiiliaan maakunnallisiin asioihin.