Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Asenteen ja kulutuksen on pakko muuttua

  • Karjalainen
Asenteet ja kulutuskäyttäytyminen muuttuvat hitaasti, mutta ne voivat muuttua, mikä on hyvä uutinen. Kyselyn perusteella 37 prosenttia suomalaisista haluaisi kieltää kokonaan kauppojen kassoilla myytävät muovikassit (Yle Uutiset, 31.7.). Muovikassien käyttö vähenee. EU pyrkii monin keinoin vähentämään muovijätteen kertymistä.

Muovituotteet ja muovijätteet ovat yksi pieni osa maapallon luonnonvarojen ylikulutusta ja sen seurauksia. Paljon suurempia ovat ruuantuotannon vaatima maapinta-ala sekä liikenteen ja asumisen aiheuttamat kasvihuonepäästöt.

Tänään on maailman ylikulutuspäivä. Kaikki maapallon tuottamat uusiutuvat luonnonvarat on käytetty tältä vuodelta loppuun. Loppuvuosi eletään velaksi. Kulutus ylitti ensimmäisen kerran maapallon kantokyvyn 1970-luvulla. Sen jälkeen kulutus on kiihtynyt ja ylikulutuspäivä aikaistunut jatkuvasti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotta maailmanlaajuinen kulutus olisi kestävästi tasapainossa luonnonvarojen käytön kanssa, tarvittaisiin 1,7 maapalloa.

Suomessa on eletty velaksi jo huhtikuusta lähtien. Suomalaisten ylikulutuspäivä oli 11.4. Jos kaikki maailman asukkaat eläisivät ja kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa. Yhdysvalloissa sama laskennallinen suhdeluku on 5,0 ja Australiassa 4,1. Seuraavaksi tulee Suomi.

Hyvä talouskehitys on lisännyt suomalaisten huoletonta kuluttamista. Toisaalta juuri nyt hyvinä aikoina on helpompaa tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja.

Jokainen voi omilla valinnoillaan ja teoillaan vaikuttaa kulutusmuutoksiin - hitaasti mutta varmasti (Karjalainen, tänään).

Esimerkkejä riittää: kotitalousjätteiden lajittelu ja kierrätys, ruokahävikin vähentäminen, liharuuan syömisen harventaminen, julkisen liikenteen suosiminen, sähköpyöräily autoilun sijaan, biopolttoaineiden käyttö ja aurinkopaneelien hyötykäytön lisääminen.

Luonnonvarojen ylikuluttamisen lisääntyminen on huonoin mahdollinen perintö tuleville sukupolville. Tutkijoiden mukaan ylikulutuksen seurauksena maan ja elinympäristön heikkeneminen on suurin yksittäinen syy lajien sukupuuttoon kuolemiselle vuoteen 2050 mennessä. Nykymeno pakottaa miljoonat ihmiset muuttamaan asuinseudultaan.