Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Pääkirjoitus

Satokadon korvauksiin täytyy löytää rahaa

  • Karjalainen
Ennusteen mukaan helteet ovat ohi ja normaalit kesäsateet alkavat Pohjois-Karjalassakin. Poikkeuksellisen pitkä kuiva jakso ehti kuitenkin pilata sato-odotukset. Runsaatkaan sateet eivät enää pelasta tilannetta. Satokadosta tulee totta, ja maataloustuotannolle jo toinen huono kesä peräkkäin.

Luonnonvarakeskuksen mukaan viljasadot jäävät ennätyspieniksi. Kasvukauden kuivuus tuskin tekee hyvää perunasadollekaan.

Huono sato on uusi isku maataloustuottajien toimeentulolle, jota on koeteltu iskuilla iskujen jälkeen. Tilannetta ei voi korjata nopeasti, mutta jotakin on tehtävissä. Ruotsissa hallitus on jo päättänyt 120 miljoonan euron kansallisesta kriisirahasta viljelijöille paikkaamaan kuivuuden aiheuttamia vahinkoja (HS, 1.8.).

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuivuus on kiusannut laajasti eurooppalaista maataloustuotantoa. Ruotsin mallin kaltaisia kansallisia kriisipaketteja harkitaan muun muassa Saksassa ja monissa Baltian maissa. Siksi Suomessakin on kohtuullista, että hallitus syksyn budjettiriihessään järjestää kriisirahaa kattamaan satotappioita.

Suuressa kuvassa pitkä kuivuus ja heikot sadot ovat Suomelle terveellinen opetus omavaraisuuden ja huoltovarmuuden huolehtimisesta sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä.

Huono viljasato nostaa ruuan kuluttajahintoja. Hintojen nousu jatkuu ja todennäköisesti kiihtyy. Kun muuallakin Euroopassa on huono satokesä, nousevat maailmanmarkkinahinnat. Lisäksi tuontivehnän ja -rukiin saatavuus Suomeen muuttuu epävarmemmaksi. Tosin Suomella on arvioiden mukaan omaa ruista varmuusvarastossa vuoden tarpeiksi.

Heikko ohrasato vaikeuttaa laadullisesti ja määrällisesti oluen tekemistä. Se on isku hyvään kasvuvauhtiin yltyneelle pienpanimotuotannoille. Niinpä oluen hinnan odotetaan nousevan. Rukiin, vehnän ja ohran tapaan myös kaurasato jää pienemmäksi kuin vuosiin.

Kehnon viljasadon ennakoidaan nostavan myös lihatuotteiden kuluttajahintoja, samoin muidenkin. Leivästä ja maidosta saa varautua maksamaan nykyistä enemmän.

Yllättäen Ruotsin ja Norjan kuiva kesä, veden vähyys voimaloissa, nostaa sähkön hintaa Suomessa. Suomi ei tule toimeen ilman tuontisähköä. Sähkön tukkuhinta on jo kaksinkertaistunut pohjoismaisessa sähköpörssissä.