Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Hakkaraisen touhuilut taas selvityksen alla

  • Karjalainen
Osa kansanedustajista vaikuttaa tehneen luovia asumisratkaisuja saadakseen korkeimman verottoman kulukorvauksen työstään aiheutuvien kustannusten, myös niin sanotusta kakkosasunnosta koituvien kustannusten kattamiseksi. Tämä asia tuli ilmi, kun Iltalehti (30.7.) paljasti kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) ilmoittavan kakkosasunnokseen Helsingin Töölöstä vuokraamansa saunatilan, jota ei ole tarkoitettu asumiseen.

Hakkarainen on vuokrannut kellaritiloissa sijaitsevan saunatilan yhdessä kansanedustaja Ville Vähämäen (ps.) kanssa. He molemmat maksavat tilasta noin 350 euron kuukausivuokraa. Vähämäki asuu avopuolisonsa kanssa samassa taloyhtiössä, ja hänen mukaansa kellarihuoneisto on hänen ja Hakkaraisen yhteinen toimisto- ja saunatila, jossa ei asu kukaan, ei hän itse eikä Hakkarainen, ja jota hän itse käyttää käytännössä pyykkitupana.

Hakkarainen vakuuttaa käyttäneensä tilaa kakkosasuntonaan viimeiset viisi vuotta. Tämän myötä hän on saanut ja saa edelleen lähes 500 eurolla korotettua verotonta kulukorvausta, johon ovat oikeutettuja kaikki ne pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevat kansanedustajat, joilla on kakkosasunto pääkaupunkiseudulla. Heitä on Iltalehden selvityksen mukaan yhteensä 134.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perussuomalaisten murheenkryyni Hakkarainen näyttää tietoisesti harhauttaneen eduskunnan hallinto- ja palveluosastoa, ja tämä asia on syytä selvittää. Samalla eduskunnan on syytä tarkistaa muidenkin edustajien kakkosasuntojen aitous sekä tehdä selväksi ne kriteerit, jotka tosin ovat itsestään selviä ja jokaisen tulisi ne ymmärtää: asunnossa asutaan, edes jokseenkin säännöllisesti yövytään siellä.

Eduskunnan palkkiotoimikunnan on aiheellista pohtia myös koko kulukorvauskäytäntöä ja sen tarpeellisuutta. Se on toiminut tähän saakka varsin hyvin ja on sinänsä perusteltu, sillä kansanedustajille koituu runsaasti muitakin kuluja kuin kakkosasunnon kulut. Nämä kulut ovat sitä suurempia, mitä etäämmältä pääkaupunkiseudulta kansanedustaja tulee, mikä on myös aivan oikein syytä huomioida.

Käytännön pitää kuitenkin olla avoin ja läpinäkyvä sekä kansalaisten oikeustajun mukainen, eikä se vaikuta nyt sellainen riittävässä määrin olevan.