Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Syntyneiden määrä kertoo uskosta tulevaan

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalassa on kuultu harvinainen myönteinen uutinen. Karjalaisen Tilastokeskuksen lukujen pohjalta tekemän selvityksen mukaan Pohjois-Karjala on Suomen ainoa maakunta, jossa syntyneiden lasten määrä on kuluvana vuonna kääntynyt nousuun (Karjalainen, 3.8.).

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla maakuntaan syntyi 44 lasta enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Koko maassa ja kaikissa muissa maakunnissa lapsia syntyi entistä vähemmän, ja tämänvuotinen ikäluokka saattaakin koko maassa jäädä ennätyksellisen pieneksi.

Positiivinen muutos Pohjois-Karjalassa on pieni, eikä se muuta sitä tosiasiaa, että syntyneiden määrä on tähän saakka maakunnassa ollut matala ja madaltunut edelleen vuosi toisensa jälkeen. Mikäli kehitys jatkuu, tämän vuoden syntyneiden määrä ylittää edellisvuoden, mutta ei siltikään yllä edes sitä aiempien vuosien tasolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siltikin myönteisestä käännöksestä on oltava iloinen. Se kertoo, että nuoret aikuiset luottavat tulevaisuuteensa Pohjois-Karjalassa. Parantuneella työllisyystilanteella on epäilemättä myös vaikutusta siihen, että perhe uskalletaan perustaa tai että perheeseen uskalletaan toivoa lisää lapsia. Käänne kertonee myös siitä, että viime vuosina monet ovat lykänneet lasten hankkimista taloudellisen epävarmuuden pelossa.

Kokonaisuutena Suomen syntyvyys on kuitenkin menossa arveluttavaan suuntaan. Jo vuoden 2017 ikäluokka oli ennätyksellisen pieni. Valtakunnalliset luvat alkuvuoden syntyneiden määrästä viittaavat siihen, että tänä vuonna syntyneiden määrä alittaisi jopa viidenkymmenentuhannen kipurajan. Näin pieniä syntyneiden ikäluokkia ei ole nähty sitten 1800-luvun lopun nälkävuosien.

Yksi tärkeä toimenpide syntyvyyden lisäämiseksi olisi lapsiperhe-etuuksien parantaminen, jota Uutissuomalaisen teettämän kyselyn (Karjalainen, tänään) mukaan kannattaa kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Olennaista olisi saada uudelleen käyntiin myös kertaalleen keskeytetty perhevapaauudistus. Nuorten naisten työmarkkina-aseman parantaminen on tärkeää ylipäänsä, mutta sen tuoman taloudellisen turvallisuuden vaikutukset heijastuvat myönteisesti myös syntyvyyslukukuihin.