Maanantai, 12.11.2018 
Virpi
Pääkirjoitus

Riistakiistaan saatiin vihdoin tärkeä sopu

  • Karjalainen
Syksyn karhujahdin alku lähestyy. Suurpetojen ja villisikojen liikehdintä lisääntyy. Siksi on yleisen turvallisuuden kannalta tärkeää, että Lieksaankin saatiin vihdoin ennen jahtikautta sopimus suurpetojen ja villisikojen jäljestämisestä, lopettamisesta tai karkottamisesta pois asutuksen läheltä.

Sopimuksen tekivät Itä-Suomen poliisi ja nimenomaan tätä tarkoitusta varten Lieksaan perustettu Virva-yhdistys. Yhdistyksen perusti joukko kokeneita pohjoiskarjalaisia metsästäjiä, joilla on koiria hoitamaan jäljestämis- ja karkottamistehtäviä. Yhdistys sitoutuu ylläpitämään valmiutta avustaa poliisia ympäri vuorokauden suurriistaan koskevissa tehtävissä.

Sopimuksen piiriin eivät kuitenkaan kuulu hirvet, joita koskevat tehtävät poliisi hoitaa itsenäisesti Lieksan alueella. Kaksivuotisen sopimuksen uskotaan rauhoittavan tilannetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Keväällä ja kesällä kaikki Suomen riistanhoitoyhdistykset paitsi Lieksa allekirjoittivat poliisin kanssa suurriistaa koskevan apusopimuksen. Lieksalaiset metsästäjät olivat tyytymättömiä SRVA-tehtävien hoidon kulukorvauksiin. Metsästäjät halusivat kilometrikorvauksia ja pitkään kestävistä tehtävistä myös päivärahoja.

Kulukorvaus-asia on tärkeä, mutta nyt sitä ei tuotu julki. Kuitenkin aktiivimetsästäjät ovat parhaita asiantuntijoita hoitamaan esimerkiksi kolareissa loukkaantuneiden eläinten jäljittämistä ja niiden kärsimysten lopettamista. Väheksyä ei voi myöskään osaavien metsästyskoirien merkitystä. Metsästäjillä on runsaasti koiria, poliiseilla ei.

Poliisin ja Lieksan Virva ry:n alkava yhteistyö on valtakunnallisesti harvinainen uusi avaus, josta odotetaan myönteisiä kokemuksia. Näiden SRVA-metsästäjien osaamista voisi käyttää myös riistan kanta-arvioiden tekoon.