Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Pääkirjoitus

Vievätkö SDP ja Rinne soten ojasta allikkoon?

  • Karjalainen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa Karjalaisen (3.8.) haastattelussa, että SDP veisi pääministeripuolueena sote-uudistuksen kokonaan uuteen valmisteluun noin vuodeksi, vaikka eduskunta hyväksyisi nykyisen hallituksen esityksen. Rinteelle ei siis hallituksen sote-esityksestä kelpaa juuri mikään ja SDP palauttaisi koko uudistuksen alkupisteeseensä, antaen sen ensin asiantuntijoista ja parlamentaarikoista koostuvalle vanhalle komitealaitokselle hieman uudistettuna.

Rinne tarkensi haastattelussa SDP:n mallia, jota hän on tarjonnut hallituksen sote-uudistuksen tilalle keväästä alkaen. Tässä mallissa sote-maakunnat korvattaisiin sote-kunnilla. Kyse olisi Rinteen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntaliitoksesta tai siitä, että sote-palvelut järjestävä kuntayhtymä muuttuisi kunnaksi. Tällöin voitaisiin Rinteen mielestä tukeutua kuntalakiin pienin muutoksin.

Jos Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistus on edennyt kivikkoisesti ja muuntuen, niin Rinteenkään malli ei vaikuta yksinkertaiselta toteuttaa. Ei voida pitää vähäisenä muutoksena kuntalakiin sitä, että olisikin kahdenlaisia kuntia, nykyisiä peruskuntia sekä sote-kuntia ja että jokainen suomalainen olisi siis kahden kunnan kuntalainen. Tulisiko kaksinkertainen valtionosuusjärjestelmäkin?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemmin Rinne on antanut ymmärtää, että yksittäinen kunta, esimerkiksi Joensuu, voisi olla sote-kunta, mutta nyt hän toteaa esimerkinomaisesti, että Joensuun kaupunki voisi toimia palvelun tuottajana, jos isompi järjestäjätaho eli sote-kunta arvioi, että Joensuun palvelut pelaavat.

Yhtä lailla SDP:n malli vaikuttaa niin sekavalta, että nyt alkaa näyttää lohduttomasti siltä, että sote-uudistusta ei saada valmiiksi koskaan. Kun maakuntien vahvistaminen on Rinteelle punainen vaate ja puolestaan keskustalle keskeisen tärkeä kysymys, ei se silota tietä ainakaan SDP:n ja keskustan punamultayhteistyölle. Yhtä lailla kuitenkin kokoomus ja palvelujen yksityistäminen ovat Rinteen maalitauluina.

Rinteellä on nyt kovat piipussa. Suurimman puolueen asema vaaleissa ja pääministerin paikka ovat hänellä kiikarissa ja mahdollisiakin. Sote-uudistuksen totaalityrmäys tekee kuitenkin SDP-johtoisen hallituksen rakentamisesta vaikeaa.