Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Pääkirjoitus

Yrityksissä valoisat näkymät kohti syksyä

  • Karjalainen
Talouskasvu jatkuu ja työllisyys paranee edelleen. Sellaiset ovat näkymät syksyä kohti Pohjois-Karjalan ja koko Itä-Suomen yrityksissä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) viime viikolla julkistaman suhdannebarometrin mukaan koko Suomen elinkeinoelämässä jatkuu myönteinen vire. Taloussuhdanteet ovat pysyneet hyvinä kesäkuukaudet. Tilanne on normaalia parempi kaikilla päätoimialoilla, eli teollisuudessa, rakentamisessa ja palveluissa.

Mikä parasta, näkymät eteenpäin syksyyn ja loppuvuoteen ovat lupaavat ja luottamusta herättävät. Kasvu jatkuu, joskin yritysten odotukset ovat alkuvuotta varovaisemmat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pohjois-Karjalassa alkuvuosi on mennyt yrityksillä hyvin. Suuria takaiskuja ei ole koettu paikallisessa tuotannossa, eikä viennissäkään. Pelkkään myönteiseen hyrinään on vaarallista tuudittautua. Uhkakuva on, että alueellinen talouskasvu jää pitkäksi aikaa matamaan koko maan keskiarvojen alapuolelle. Tämä näkyy suoraan työttömyyden hitaampana vähenemisenä ja kuntien verotulokehityksen vaisuutena muuhun maahan verrattuna.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen - maailmantalous Suomeen, ja ennen pitkää viiveellä paikallistason yritystoiminnan kannattavuuteen ja kasvumahdollisuuksiin. Maailmantalouden kasvunäkymiä varjostaa USA:n ja Kiinan sekä EU:n ja Venäjän kauppaerimielisyyksien kärjistymisen uhka. Euroalueellakin odotetaan lievää kasvun hiipumista.

Yhtä lailla taloussuhdanteisiin vaikuttaa kansalliset toimet, joista päätetään joka syksy valtion budjetissa. Sen valmistelu alkaa valtiovarainministeriössä tällä viikolla. Hallituksen budjettiriihi on elokuun lopussa.

Elinkeinoelämä odottaa hallitukselta ensi vuodellekin sellaisia verolinjauksia ja vientiä tukevia toimia, jotta kasvu voi jatkua ja työllisyys edelleen kohentua. Maatalousyrittäjät puolestaan haluavat valtiolta kriisiapua paikkaamaan kurjan satokesän tappioita ja helpottamaan edellytyksiä jatkaa ylipäänsä tuotantoa.

Yritysten ja kuntien suhteilla on paikallisia vaikutuksia suhdanteisiin. Yrittäjäjärjestön yrityksille tekemän kyselyn mukaan Pohjois-Karjalan kunnissa tehty elinkeinopolitiikka on kaikista maakunnista parasta. Tosin kuntien hankintapolitiikkaan on tyytymättömyyttä.