Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Pääkirjoitus

Ilmapiiri Suomessa vähemmän ahdistava

  • Karjalainen
Yleinen ilmapiiri Suomessa on parantunut parin vuoden takaisesta, ilmenee Alma Median maanantaina julkistamasta kyselytutkimuksesta. Tämäkin tulos lisää toiveikkuutta ja myönteistä tulevaisuudenuskoa.

Suomi ei ole mikään Onnela mutta kuitenkin menossa hyvään suuntaan. Alma-tutkimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista kokee ilmapiirin vähintään hieman ahdistavaksi. Vuonna 2016 tehdyn kyselyn mukaan vastaava lukema oli 80 prosenttia. Nyt 18 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että ilmapiiri on melko ahdistava, ja viisi prosenttia kokee ilmapiirin erittäin ahdistavaksi. Noin joka neljäs suomalainen ei ole kokenut ilmapiiriä ollenkaan ahdistavaksi.

Kyselyn teki Tietoykkönen. Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 3 600. Jokaisesta vaalipiiristä haastateltiin 300 vähintään 18-vuotiasta henkilöä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleisen ilmapiirin kokemiseen vaikuttaa monta seikkaa. Taloudella on suuri merkitys myös henkilökohtaisella tasolla. Talouden noususta ei ollut merkkejä vielä vuonna 2016. Viime vuonna selkeästi alkanut kasvu on jatkunut ja voimistunut sekä työllisyys parantunut.

Talouskehityksen merkityksestä kertoo myös Tilastokeskuksen kuluttajabarometri. Sen mukaan kuluttajien luottamus omaan talouteen ja työllisyyteen on pysynyt kesän aikana vahvana. Henkilökohtaisen työttömyyden uhkan koetaan vähentyneen.

Varovaisuus on viisautta, sanotaan. Nyt juuri varovaisuus leimaa sekä kuluttajien että yrittäjien odotuksia tulevaisuuteen.

Alma-tutkimuksen perusteella työntekijät ja eläkeläiset kokevat ilmapiirin parantuneen. Hiukan yllättäen itsenäisten yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien henkilöiden mukaan ilmapiiri on pysynyt yhtä ahdistavana kuin pari vuotta sitten.

Maailmantilanne ja -tapahtumat vaikuttavat, millaiseksi suomalaiset kokevat yleisen ilmapiirin. Krimin sota, Pohjois-Korean konflikti, Putinin ja Trumpin tekemiset ja tekemättä jättämiset - kaikki esimerkkejä ahdistusta lisäävistä tekijöistä, jotka eivät sittenkään ole koskettaneet suomalaisia henkilökohtaisella tasolla. Sen sijaan some-maailma ja vihapuheet ovat. Etenkin vuonna 2016 vihapuhe maahanmuuttajista oli runsasta ja räävitöntä. Meno sivistyneempään suuntaan vähentää ahdistusta.