Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Pääkirjoitus

Kotimaisuus voi olla verkkokauppavaltti

  • Karjalainen
Joensuulainen Broman Group investoi verkkokauppaan hankkimalla Keskolta Keravalla sijaitsevan laajan logistiikkavaraston (Karjalainen, 7.8.). Yhtiön tarkoituksena on jatkossa vahvistaa selvästi verkkokauppaansa.

Suunta on oikea. Suomessa verkkokauppa on kehittynyt muita Pohjoismaita hitaammin, ja meillä erityisesti kotimaiset yritykset ovat jääneet jälkeen. Toisaalta Suomessa on myös potentiaalia verkkokaupan kasvuun muita Pohjoismaita enemmän.

Verkkokaupan kehitystä kymmenen vuoden ajan tutkineen logistiikkayhtiö Postnordin tuoreimman selvityksen mukaan suomalaisista 49 prosenttia tekee verkko-ostoksia joka kuukausi. Kaikissa muissa Pohjoismaissa kuukausittaisia verkko-ostoksia tekevien osuus ylittää 60 prosenttia. Ruotsissa osuus lähentelee jopa 70 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Postnordin selvityksestä näkyy myös hyvin, minne suomalaisten verkkokauppaan käyttämät rahat menevät: ulkomaille. Puolet suomalaisten tekemistä verkko-ostoksista tehdään muista kuin suomalaisista kaupoista. Suomalaisten viisi suosituinta ostomaata ovat Saksa, Kiina, Iso-Britannia, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Mikäli verkkokauppajätti Amazon laajentaa, kuten huhutaan, toimintaansa Pohjoismaihin, verkkokaupan tilanne myös Suomessa muuttuu. Suomalaisten toimijoiden kannattaa huomioida tämä skenaario palveluissaan jo nyt. Amazonin kanssa on vaikea kilpailla valikoimalla, mutta toimitusnopeudessa ja -edullisuudessa sille ei kannata hävitäkään.

Kotimainen toimija voi erottua edukseen erityisesti yksilöllisellä ja luotettavalla palvelulla. Kotimaisuuden käyttö markkinointivalttina on myös puuttunut verkkokaupasta miltei kokonaan.

Moni suomalainen luuleekin tällä hetkellä asioivansa suomalaisen yrityksen kanssa vain siksi, että tekee ostoksensa suomenkielisiltä verkkosivuilta. Yhä useampi ylikansallinen yritys on jo hakeutunut Suomen markkinoille käännättämällä sivunsa suomeksi.

Kansainvälisten verkkokauppojen tuoma kova kilpailu on huomioitu myös Kaupan liiton äskettäin julkaistussa Kaupan näkymät 2020 -selvityksessä.

Verkkokaupan yleistymisen ikävä seuraus on Kaupan liiton mukaan myös se, että automatisaatio vähentää alan työpaikkoja erityisesti varastotyössä.