Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Pääkirjoitus

Eläviä huutomerkkejätänään liikenteeseen

  • Karjalainen
Koulutien aloittaa pääasiassa tänään noin 61 000 ekaluokkalaista. Lisäksi aamu- ja iltapäivän liikenteeseen tulee puoli miljoonaa muuta koululaista. Etenkin ekaluokkalaiset ovat eläviä huutomerkkejä.

Aikuiset ja autoilijat ovat vastuussa koulumatkan turvallisesta sujumisesta. Lapset kyllä oppivat liikenteessä käyttäytymistä ja liikennesääntöjä mutta pikkuhiljaa kokemusten karttumisen kautta. Siksi autoilijoiden kuuluu juuri nyt suhtautua pieniin koulumatkalaisiin tavallista joustavammin, kohteliaammin ja ymmärtävämmin.

Erityistä huolta aiheuttaa suojatieturvallisuus. Viime vuonna suojateillä kuoli seitsemän ja loukkaantui 216 jalankulkijaa. Liikenneturvan mukaan paljon on kiinni autoilijoiden toimintaan vaikuttavista asenteista. Tuore Liikenneturvan kyselytutkimus kertoo kuuden kymmenestä autoilijasta kokevan, että voisi olla jalankulkijoita kohtaan huomaavaisempi. Kuitenkin yhdeksän kymmenestä kuljettajasta sanoo antavansa jalankulkijoille hyvin tietä suojatiellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jalankulkijat näkevät tilanteen toisin. Vain 58 prosenttia kokee autoilijoiden antavan hyvin tietä, kun jalankulkija haluaa lähteä ylittämään suojatietä. Keväällä Itä-Suomessa tehdyn kyselyn mukaan 90 prosenttia liikenteessä kulkijoista kokee erittäin tai melko yleisenä sen, että autoilijat lähestyvät suojatietä liian kovalla vauhdilla (Keskisuomalainen, 8.8.).

Säännöt ovat yksiselitteiset. Kuljettajan on annettava tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille. Sama koskee kiertoliittymissä ajamista. Autoilija väistää aina suojatietä ylittäviä jalankulkijoita ja pyöräilijöitä.

Yhteispeli vaatii vuorovaikutusta. Kun autoilija hidastaa hyvissä ajoin ennen suojatietä, se kertoo kävelijälle, että hänet on huomattu ja hän voi lähteä turvallisesti suojatielle. Vastaavasti suojatien ylittäjä voi viestiä katsekontaktilla ja käden heilautuksella ymmärryksen ja kiitokset autoilijalle.

Ekaluokkalaisten koulumatkan turvallisuutta lisää, jos sitä on harjoiteltu etukäteen tai lapsi saatetaan kouluun. Näin tekeekin suurin osa perheistä.

Autoliitto muistuttaa, että oma riski piilee siinäkin, kun vanhemmat tuovat lapsen autolla koulun pihalle asti. Vilkkaalla pihalla pienet lapset jäävät helposti katveeseen ja näkymättömiin pysäköityjen autojen taakse.