Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Pääkirjoitus

Alijäämäinen budjetti herättää kysymyksiä

  • Karjalainen
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esitteli ministeriön esityksen tulevan vuoden budjetiksi kuluneella viikolla. Budjetin loppusumma on 55,1 miljardia euroa.

Merkittävää on se, että budjetti on alijäämäinen, vaikka elämme keskellä nousukautta. Suomeksi sanottuna valtio ottaa edelleen lisää velkaa arviolta 1,6-1,7 miljardia. Valtion velka kasvaakin kaikkiaan 109 miljardiin euroon.

Velkaantumisen tahti on hidastunut. Vuonna 2014 budjetin alijäämä oli vielä 6,6 miljardia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Alijäämäinen talousarvio herättää kuitenkin kysymyksiä. Kuten Orpo itsekin totesi tiedotustilaisuudessaan: Emme voi elää näin vahvassa talouden vireessä tulevien sukupolvien piikkiin. Erityisesti kun tiedämme, kuinka vaikea 2020-luku tulee olemaan.

Kun nämä tulevat vaikeudet tiedetään entisten lisäksi, olettaisi, että budjetti painettaisiin jos ei ylijäämäiseksi niin nollaan keinolla kun keinolla. Sitä paitsi vaikeata voi olla jo aiemmin, mikäli laajeneva kauppasota maailmalla eskaloituu ja Suomeakin kasvuun kannatellut hyvä taloussuhdanne on sen myötä ohi.

Alustavat budjettiluvut nojaavat siihen, että vahva kasvu jatkuu tämän vuoden, minkä jälkeen sen arvioidaan hidastuvan. Kasvun odotetaan kuitenkin jatkuvan myös ensi vuonna.

Kevään 2019 vaalit näkyvät lopullisessa budjetissa, jonka hallitus runnoo kasaan elokuun lopun riihessä. Pieniä vastaantuloja on luvassa eri väestöryhmille.

Maataloudelle vuosi on ollut vaikea myös Suomessa. Kevät oli märkä, ja kesä on ollut rutikuiva. Sato jää tänä vuonna huonoksi.

Kun pohjalla ovat jo muutenkin maataloudessa vaikeat vuodet, tukia on luvassa lisää. Minkä verran, se selviää hallituksen kehysriihessä. Petteri Orpo jätti asian ilmaan kertoessaan ensitietoja ensi vuoden menoista ja tuloista. Sipilä ja keskusta korjannevat lisäpisteet ilmoittaessaan maataloudelle myönnettävistä lisätuista.

Valtiovarainministeriön esitys ei sisällä suuria yllätyksiä. Haittaveroihin tulee korotuksia, ja vastaavasti tuloverotus ei nouse. Kokonaisveroasteen pitäisi ensi vuonna laskea, kuten se on tehnyt koko hallituskauden.

Petteri Orpo on maininnut aiemmin, että tuloveroihin voisi tulla 200-300 miljoonan euron kevennykset. Palkansaajille tämä on huojentava tieto.