Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Pääkirjoitus

Kisa vaalivoitosta on vielä kaukana ratkenneesta

  • Karjalainen
Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, SDP olisi todennäköisesti suurin puolue. Näin voidaan päätellä Ylen (10.8.) Taloustutkimuksella teettämästä kannatusmittauksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan SDP:n kannatus on nyt 21,2, kokoomuksen 19,8 ja keskustan 17,8 prosenttia. SDP ja keskusta ovat kohentaneet kannatustaan Ylen edellisestä vastaavasta tutkimuksesta ja kokoomuksen kannatus pysynyt osapuilleen ennallaan.

Vihreille tutkimuksessa mitataan nyt 13,6:n, perussuomalaisille 8,7:n ja vasemmistoliitolle 7,7 prosentin kannatusosuudet. Nämä kaikki kolme puoluetta ovat menettäneet kannatustaan edellisestä mittauksesta, eniten niistä perussuomalaiset, liki kaksi prosenttiyksikköä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP:n tilanne näyttää nyt hyvältä ensi huhtikuun eduskuntavaaleja ajatellen. SDP nousi keväällä gallupkärkeen kokoomuksen ohi, ja Taloustutkimuksen mukaan se vahvistaa kannatustaan nyt peruskannattajakuntansa työväestön keskuudessa ja monet aiemmin vaaleissa vihreitä, vasemmistoliittoa ja perussuomalaisia äänestäneet ovat nyt valmiita äänestämään demareita.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on vakiinnuttanut asemansa puoluejohtajana ja on hyvää matkaa etenemässä seuraavan hallituksen muodostajaksi ja kenties pääministeriksi.

Tähän päätelmään on kuitenkin liitettävä kolme vahvaa varaumaa. Ensinnäkään kannatusmittaukset eivät ole piiruntarkkoja. Toiseksi asetelma voi vielä muuttua, ja varmasti muuttuukin, sillä vaaleihin on yli kahdeksan kuukautta aikaa. Kolmas varauma on se, että vaikka SDP voittaisi vaalit ja Rinne pääsisi muodostamaan hallitusta, ei ole varmaa, että se löytää riittävästi hallituskumppaneita enemmistöhallituksen muodostamiseksi.

Gallupit mittaavat virhemarginaalit huomioiden varsin luotettavasti kulloistakin tilannetta, mutta muutoksen todennäköisyydestä kertoo se, mitä tapahtui viime eduskuntavaalien alla. Vastaavana ajankohtana heinäkuussa kokoomuksen kannatus oli Ylen mittauksessa 21,8 prosenttia mutta kahdeksan kuukauden kuluttua vaaleissa enää 18,2 prosenttia. Myös muilla puolueilla muutokset olivat vastaavankaltaisia.

Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että paljon on vielä auki - myös kisa suurimman puolueen asemasta vaaleissa.